Изпълнителни директори ще поемат отговорност за щети от кибератаки

cyber_attack_stock_image-100612807-orig

Според маркетингово проучване, представено от компанията VMware, и проведено сред 1,700 ИТ лидери и 3,500 служители в компании с 1,000 и повече души персонал във Великобритания, Франция, Германия, Холандия, Белгия, Италия, Скандинавските държави (Швеция, Норвегия и Дания), Русия и Близкия Изток (Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства), показва, че една трета (30 %) от ИТ директорите и почти една четвърт (23 %) от служителите вярват, че изпълнителният директор трябва да носи отговорност при сериозни кибератаки, застрашаващи данните на компанията.

cyber_attack_stock_image-100612807-orig

Проучването показва още, че една четвърт (25%) от ИТ директорите не разкриват на висшето ръководство сериозните кибератаки, засегнали компанията им. Липсата на пълна прозрачност показва, че тези които по-често носят отговорност за бизнеса не виждат цялата картина, когато става дума за риск от кибератаки. Проучването показва, че само 8% от бизнес лидерите в региона на Европа, Близкия Изток и Африка поставят като приоритет кибер сигурността.

Нужен е нов подход в кибер сигурността

Бизнесите са под постоянната заплаха от сериозни кибератаки, като повече от една трета (37%) очакват кибератака в следващите 90 дни. Имайки предвид сложността на развиващия се дигитален свят текущите методи за сигурност не могат да осигурят добра защита срещу кибератаки. Един на всеки трима ИТ директори в региона вярват, че най-слабото място на техните организации е факта, че потенциалните кибер заплахи са много по-усъвършенствани от защитата, с която разполагат компаниите им.

Задълбочените познания на хората и остарелите процеси са също толкова голям риск, колкото и технологията

Някои от най-сериозните опасности по отношение на сигурността произлизат отвътре в самата организация. Това могат да бъдат например служители, които не се интересуват или не са преминали обучение за кибер сигурност (според 45% от ИТ директорите). Почти една четвърт (21%) използват личните си устройства, за да ползват корпоративни данни и почти една пета (17%) биха рискували сигурността на организацията, само за да изпълнят задачите си ефективно.

Според  Джо Багъли, главен технически директор, VMware EMEA: „Когато говорим за сигурност, не винаги става дума само за технология. Както показва проучването, решенията и поведението на хората оказват пряко влияние върху бизнеса.“ коментира Джо Багъли. „Въпреки всичко решението не е да ограничаваш или вдъхваш страх в служителите. Интелигентните организации дават възможности, а не ограничават техните служители. Помагат им да се развиват, да адаптират и преобразяват  процеси, за да бъдат винаги успешни.“

„Тези организации са разбрали, че реактивния подход по отношение на сигурността вече не е достатъчно ефективен и не защитава приложенията и данните. Чрез софтуерно дефиниран метод, който гарантира, че сигурността е вградена във всичко, тези компании вече имат гъвкавостта да бъдат сигурни и успешни в бързо променящия се дигитален свят.“ заключава Багъли.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php