5-те тайни на успешното кандидатстване за стаж или работа

unnamed

Кандидатстването за работа или стаж несъмнено изисква предварителна подготовка, особено в случай, че това е вашата позиция. Има, разбира се, няколко малки трика, които ви гарантират успех. Готови?

unnamed

1. Проучете компаниите и свободните позиции, които предлагат

Всичко започва със старателно проучване. Важно е да сте запознати с възможностите, които са пред вас, за да направите най-адекватния избор. Към момента, много млади българи се примиряват с „каквото има“ поради високата безработица в страната. Истината е, че много компании имат свободни стажантски и работни позиции. Това, което се иска от вас е да изберете сектора, в който искате да се развивате, а след това да откриете компаниите, които оперират в него. Проучете внимателно фаворитите си и се постарайте да ги впечатлите със следващите 4 съвета.

2. Подгответе идеалното CV

CV-то е абсолютно задължителният документ, за който трябва да отделите достатъчно време и внимание. Подгответе го внимателно! Ако нямате предишен, релевантен опит, акцентирайте на курсовете и обученията, които сте преминали и са свързани с позицията, за която кандидатствате. Извънкласните активности също не са за пренебрегване. В последните години, доброволческият труд прави впечатление на работодателите. Затова, ако имате такъв, постарайте се да го забележат. Опитайте се да адаптирате опита, който имате до момента към позицията, за която кандидатствате.

3. LinkedIn

Това е професионалната социална мрежа, за която също е важно да отделите време. Профилът ви там много прилича на динамично CV, което обновявате непрекъснато и същевременно можете да споделяте интересна информация, свързана с вашата професия или професионални интереси. Имайте предвид, че всяка компания проверява социалните профили на своите кандидати, е препоръчително те да изглеждат добре и професионално направени. LinkedIn ви дава тази възможност, затова инвестирайте нужното време.

4. Мотивационно писмо

Мотивационното писмо е сред задължителните документи. То е вашата лична презентация, чрез която да убедите бъдещия си работодател, че именно вие сте подходящия кандидат. Избягвайте шаблонните мотивационни писма, които ще откриете в Google. Нищо не пречи да ги използвате за бегла ориентация, но нищо повече. Мотивационното писмо – това сте вие, и със сигурност не мислите, че имате еквивалент, нали?

5. Препоръки

Поискайте препоръки от вашите бивши работодатели, колеги или преподаватели от университета, както писмени, така и в социалните мрежи. Много вероятно е професионалната препоръка да се окаже решаващ критерий при избора на кандидати, които да бъдат поканени на интервю. Колкото повече, толкова повече, като не пропуснете да се уверите в релевантността на препоръката спрямо позицията, за която кандидатствате.

Подгответе се добре и бъдете мотивирани, за да впечатлите представителите на компаниите, с които комуникирате. Свободни позиции има, не забрявайте, че който търси, намира.

mm

Дни на кариерата” е събитие, което със сигурност е добре да запазите в календара си, ако сте решили да си търсите стаж или работа. На едно място ще можете да се срещнете със 61 компании, които предлагат свободни позиции в сферата на ИТ, телекомуникации и ВРО и да поговорите с техни представители. Имате възможност да контактувате с желаните от вас компании, да обсъдите възможностите за работа и да създадете добро първо впечатление. Вероятността да ви се обадят с предложение от компанията, е огромна.

„Дни на кариерата“, посветени на секторите IT, Телекомуникации и ВРО ще бъде на 16 октомври в Интерпред, София.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php