Бърнаут синдрома- какво представлява и как да го избегнете?

smiley-stress-ball-23647-hd-wallpapers

Повечето хора изпитват т.н. бърнаут синдром или синдром на професионалното изчерпване поне веднъж в живота си. Някои от нас- няколко пъти.

smiley-stress-ball-23647-hd-wallpapers

Шансът за бърнаут за предприемачи, собственици на бизнес или стартъпи, както и хора, които използват мултитаскинга като начин на живот, е двойно по- висок. Това обаче не трябва да ви отказва да преследвате целите си, а по- скоро трябва да алармира да бъдете по- внимателни.

Първата и често- най- трудната стъпка за избягване на бъраут е неговото идентифициране. Това може да е трудно, защото синдрома не винаги изглежда по един и същ начин.

Все пак ето кои са водещите признаци:

Умора

Типичния бърнаут синдром започва с постоянна и покачваща се умора- нямате никаква сила, колкото и да спите и да почивате- умората сякаш остава непрестанно с вас. Губите ентусиазма си, радостта си, силата си.

Нервност и паник атаки

Докато нервността и напрежението са често нормални в работна среда, то паник атаките не са. И за човек, който никога не е изпитвал паник атака през живота си- първата паник атака може да бъде смазваща психически. Обикновено паническите атаки траят от 10 секунди до 30 секунди, но при сериозен проблем могат да продължат и до 30 минути. Физическите признаци са сърцебиене, задушаване (трудно дишане), треперене, потене, замаяност  и много други, а психическите варират от човек до човек, но са най- вече свързани със страх и загуба на контрол. Най- важното нещо, което трябва да запомните, ако изпитате паник атака е.. да дишате бавно и дълбоко.

Чувство за пренатовареност

Ако постоянно се чувствате сякаш работата и задачите нямат край и за това обвинявате себе си и своята изведнъж изчезнала продуктивност- това отново се дължи на възможен бърнаут. Имайте предвид, че сте човек и вашето тяло има своя лимит и може би е време да му дадете малко почивка. Не се опитвайте да се мотивирате да продължите, ако изпитвате повече от 2 от тук изброените признаци.

Как да се справим с бърнаут синдрома

Най- важното нещо, което трябва да направите, ако идентифицарате, че сте пред бърнаут е да се фокусирате върху себе си и собственото си здраве и щастие. Ако сте прекарали последните месеци или години гонейки мечтата си или кариерата си, вероятно сте оставили себе си на втори план в името на успеха.

Тук важен момент е да разберете дали сте изпаднали в бърнаут, защото сте се пренатоварили с работа ИЛИ всъщност сте в бърнаут, защото това, с което се занимавате не ви харесва и се чувствате нещастен.

И в двата случая полезно би било да правите следните неща:

Масажи
Когато човек е под стрес всички нерви в тялото му са стегнати. Масажът ги отпуска и дава сигнали на мозъка, че сега всичко е наред. След масаж вероятно мисленето ви ще бъде много по- ясно и рационално и ще осъзнаете истинския проблем.

Сън
Сънят също е задължителен не само при стрес и при нормални състояния.Добрият 8-9 часов сън дава сили и енергия. Прочетете тук как да подобрите съня си.

Хранене
Хранете се редовно и в едно и също време, като наблегнете на зеленчуци, плодове и чисти белтъчини и протеини. Вероятно преследвайки карйно срокове, цели и мечти, не ви остава време да се насладие на храната и ядете на крак и често се случва да вечеряте пица в 11 ч вечерта- опитайте се да вечеряте най- късно в 8 ч вечерта, след 12 ч на обяд избягвайте кофеин и захар, за да намалите нивата на стрес в тялото си.

Забавлявайте се
Забавлението е най- доброто лекарство за всички болести. То може да бъде под формата на фитнес, разходка в парка, среща с приятели, игра с детето, настолна игра с партньора и какво ли още не. Просто го направете. Опитайте се да балансирате възможно най- добре между работата и личния живот.

Коментари

коментара

Коментарите са изключени.

css.php