Какво друго, освен технически познания ни е нужно, за да работим в IT сектора

Work-Woman-Phone-Laptop-Smiling-800W

Едва ли има човек, на който да не е ясно, че работните позиции в IT индустрията са едни от най-добре платените и с най-високи нива на удовлетвореност от страна на заемащите ги, а прекомерното търсене на такива кадри гарантира на специалистите висок стандарт на живот и малък шанс да останат без работа за по-дълъг период от време. Все повече млади хора насочват интересите и развитието си именно в тази посока, а не по-малко специалисти от други области търсят начин да се преквалифицират, привлечени от изброените вече предимства на работата в сферата на информационните технологии.

Work-Woman-Phone-Laptop-Smiling-800W

Мит е обаче, че всеки човек с достатъчни технически познания веднага започва на желаната от него позиция. Мит е най-вече поради факта, че само техническите познания не са достатъчни за граденето на една успешна IT кариера, макар именно те да са в нейната основа.

Нещо, за което много млади хора забравят да помислят, преди да започнат да си търсят работа, е нагласата, с която подхождат към изграждането на кариера. Правилната мотивация, подреждането на приоритетите и ясната визия какво точно искате да постигнете ще ви помогнат повече от всичко друго да намерите своя път.

Защо бихте искали да работите точно това, към което сте се насочили? Искате да печелите много и да водите висок стандарт на живот? Искате да бъдете полезен с работата си за околните? Искате да оставите следа след себе си? Искате да произведете продукт, за който всички ще говорят? Или искате да разберете докъде сте способни да стигнете сами и да надскочите себе си?

Ако предварително си дадете честен отговор на подобни въпроси, можете само да си помогнете и да си спестите години лутане напред-назад, търсейки удовлетворение от труда си. Това важи за почти всяка професия, но в много голяма степен за IT професиите, чиято продукция до огромна степен оформя реалността, в която живеем. Индустрията има нужда от хора с ясни цели, ценности и идеи.

Друг момент от търсенето на работа и изграждането на кариера, върху който е редно да се замислите, е че никой не ви е длъжен за нищо. Не очаквайте, че само защото смятате, че сте „PHP бог” или „JAVA нинджа“ всички останали трябва да ви виждат като такъв. Не, повечето от IT лидерите са започнали от най-ниската възможна позиция и постепенно са се изкачили по стълбата до най-високата. Или просто са имали смелостта да започнат нещо свое още в началото на кариерата си, но не си мислете, че им е било лесно. Всички те е трябвало да се доказват, да се борят и да бъдат упорити, за да стигнат до мястото, на което се намират в момента.

Нека поговорим и за така наречените „меки умения“. Години наред в IT компаниите са работели предимно хора с минимални или никакви социални компетенции. Времената обаче се менят. Компютърните умения и технологичните знания вече са достъпни не само за затворен кръг хора, за които те са единствен начин и предмет на общуване.

В наши дни в IT компаниите работят всякакви хора, голяма част от които, способни да проведат нормален човешки разговор. Вътрешнофирмената, а и комуникацията с клиенти и партньори ще бъде в пъти по-лесна, ако всички IT специалисти положат поне минимални усилия да развият вече споменатите умения. Неслучайно повечето софтуерни академии, а дори и държавните университети предлагат възможности за посещаване на курсове по комуникация.

Ако смятате, че имате правилната нагласа и всички необходими технически и нетехнически умения, за да работите в IT индустрията посетете форума „Дни на кариерата“ в секторите IT, Телекомуникации и BPO, където 60 български и международни компании ще вземат участие, представяйки своите свободни работни и стажантски позиции.

Кариерният форум ще се проведе на 14 октомври от 10:00 до 18:00 часа в Интерпред – СТЦ София. Събитието се организира от компанията за комплексни HR услуги JobTiger, със спонсорската подкрепа на Software Group.

 

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php