Личностните умения са дори по- важни при инженерите

it_engeneers

Когато мислите за най- важните качества нужни за успех в ИТ и инженерната сфера, вероятно първо се сещате за математически знания и технологичен опит. Добрите личностни умения или т.нар. soft skills като комуникационни умения, презентационни умения, лидерски качества и работа в екип са също толкова важни в инженерните професии.

it_engeneers

Технологичните умения са основата, която е нужна на един специалист да започне кариерата си, социалните умения обаче са тези, които ще го задържат на работа и ще му помогнат да израстете в кариерата. Soft skills са важни, защото могат да му помогнат да се задържи в динамичната технологична среда. Те са онези личностни качества, които ще отличат един служител от всички други с подобни технологични умения и опит. Тези личностни умения са свързани с начина, по който човек комуникира, работи и управлява останалите хора от екипа, и са жизнено важно за изграждането на стабилна кариера.

В тази статия идентифицирахме няколко ключови умения, която смятаме за особено нужни за инженерите и ИТ специалистите:

Комуникационни умения

Срещи, презентации, репорти, електронна поща- всички тези ежедневни дейности са свързани с използването на солидни комуникационни умения.

Като инженер, който работи в екип, на ИТ специалистите често им се налага да комуникират с колеги от други отдели, от други партньорски организации и компании, както и с мениджърите. Това означава, че често ще им се налага да обясняват техническа информация на хора, които не са на „ти“ с технологичните термини и ще трябва да използват комуникационните си умения на максимална степен.

Всеки от нас е срещал онзи тип хора, които са динамични, харизматични и просто знаят как да подходят към другите, така че да бъдат запомнени. Те комуникират ясно, без недомлъвки и умеят да предадат правилното съобщение както вербално, така и невербално.

Работа в екип

Работа в екип само по себе си не е точно умение. Всъщност работата в екип представлява добрите комуникационни умения, гъвкавост, търпение, толерантност и… даване и получаване на обратна връзка.

Ефективното комуниране и работа в екип с колегите не означават просто човек да говори с колегите си, комуникацията включва и умението да се слуша какво казват другите – в случая колегите. Слушането на обратна връзка относно работата е един от най- добрите начини, по който хората в офиса могат да установят диалог и да изградят по- добри взаимоотношения с колегите си.

Демонстрирайки уменията си за приемане на критика, човек може да помогне на компанията да създаде подходяща среда, в която всички служители се чувстват комфортно да изкажат притесненията  и въпросите си. Това от своя страна ще подпомогне по- отворени и честни разговори с колегите, ще изгради по- силен екип и ще подобри ефективността на този екип в дългосрочен план.

Умение за прилагане на различен тип мислене

Съществуват няколко вида мислене, които принадлежат на категорията out of the box- критично мислене, нестандартно мислене и мислене насочено към решаване на проблемите. Адекватното прилагане на различен начин на мислене в различни ситуации е майсторско умение, което трябва да бъде придобито от всеки, който желае да изпъкне.

Критичното мислене е от особено значение при ситуации с няколко възможни изхода, докато нестандартното мислене или креативното мислене е нужно в непрестанно в работния процес. Всеки екип има нужда от човек, който има способността да вижда настоящето от „птичи поглед“ и който може да съумее да използва правилно уменията си за гарантиране на най- добрия резултат.

Лидерски умения

Да бъдеш лидер не винаги означава да бъдеш мениджър, или шеф, или собственик. Неформалният лидер може да бъде лидер на малка група от хора или на малък екип. Неговите задължения не се открояват кой знае колко от тези на останалите, но разликата е там, че когато духът на екипа липсва, лидерът е този, който ще го върне. Когато работата е стигнала до задънена улица, лидерът е този, който ще подпомогне креативния процес. Когато в екипа има неразбирателства, лидерът е този, който ще ги потуши или разреши.

Да бъдете лидер също не е еднозначно качество. Според Браян Трейси, един лидер трябва да притежава комбинация от тези 6 качества- страст, решителност, жизненост, харизматичност, бизнес морал и ефективност.

pawn-mirror-chess-king-1600x900

Умения за убеждаване

Умението да преговаряш с хора във всяко едно ниво в компанията, да представяш убедително идеите си, да докажеш правотата на взето решение е също толкова важно, колкото и горните умения. Уверените лидери и хора, които могат да влияят на мнението на другите са винаги търсени.

Убеждаващата комуникация е елемент на комуникацията като цяло. Умението да убеждаваш е определящо за качеството на всички видове комуникация, които са присъщи на всички хора- инженери или не. За някои това умение е вродено, за други то подлежи на развитие и целенасочено усъвършенстване.

Когато засягаме личностните умения, не е удачно те да бъдат подценявани като актив на служителите за потенциялния или настоящия работодател. Факт е, че добра автобиография и опит в технологична среда могат да отворят вратите към интервю за работа, но само добрата комбинация от личностни и професионални умения могат да гарантират позицията и да помогнат на един блестящ ИТ инжинер да се задържи на работата си.

Ако имате желание да научите повече по темата или да поговорите с експерти в областта, на 02 октомври в Интерпред, София, ще се проведе ASE SoftConf 2015, посветена на темата „меки умения“. Повече информация можете да намерите ТУК.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php