Плаващо работно време – предимства и недостатъци

Anxious Businessman Looking at Office Clock --- Image by © moodboard/Corbis

Anxious Businessman Looking at Office Clock --- Image by © moodboard/Corbis

Повечето хора се събуждат около 6:30 и вече знаят, че следващите няколко часа (до 18 :00 ч.) ще бъдат заети изцяло и само с работа. За тях слънцето изгрява  с отпиването на първата глътка кафе и залязва в момента, когато кракът им стъпи извън офиса. Това е било винаги така и за съжаление никой до преди няколко години не е и помислял то да бъде иначе.

Anxious Businessman Looking at Office Clock --- Image by © moodboard/Corbis

Image by © moodboard/Corbis

Аз самата вече от около година работя с плаващо работно време и това ми дава възможността да видя реално какви са предимствата и недостатъците на едно такова ежедневие.

Колкото и банално да прозвучи, ние наистина  живеем в един много забързан свят. Някой бърза за някъде – дали да свърши някоя своя задача или да не закъснее за работа. В повечето случаи – аз съм от вторите. Когато отидох на първото си интервю в настоящата ми фирма, веднага ми обясниха, че ще се работи на плаващо работно време. Тук е моментът да изясня, че това не е от онова работно време, когато трябва да си на линия и в три през нощта – всичко е регламентирано и по график поне месец преди това.

В началото не знаех какво да очаквам от това и подходих със скептицизъм, но с течение на времето се оказа, че за мен това е правилният начин на работа и това ми дава много предимства, за които дори не подозирах. Сега за мен работата от 9 до 6 е рядкост и то само, ако аз избера да е така. И това ми дава една свобода, която ми помага да върша задачите си извън и на работното си място с повече лекота и удоволствие.

Преди няколко дни вече официално и в България се прие наредба, че всички могат да работят на плаващо работно време, стига  работодателят да е съгласен с това. Според мен тази промяна ще отключи безброй врати за възможности и от двете страни – и като търсене на служители,и като продуктивност за компанията. Разбира се, много хора ще се противопоставят, защото не харесват промените и са свикнали да вървят и да работят по утъпкани пътеки. За жалост много от тези хора смятат 8-те часа работа за прежалено време, което така или иначе трябва да мине.

Но нека погледнем и другата страна на нещата – кога сме най-продуктивни и смятаме ли, че именно за осем часа работата ще бъде свършена както трябва? Редица примери доказват, че не са ни нужни осем часа, ние сме продуктивни в едва 4 до 5 часа на ден, докато останалите часове са загуба на време. А защо не я използваме за нещо друго? И тук идва идеята за плаващо работно време – къде и кога можем да бъдем най-продуктивни.

Смята се, че  служителите трябва да присъстват в определено време на деня в офиса, точно когато натовареността е най-висока. Това всъщност е около 50% от работния ден. Останалата част от деня се счита за гъвкава и зависи от служителите дали те биха искали да работят и да натрупат необходимия брой часове на работа.

funny-business-signs-7-cool-wallpaper

Предимствата

Ползите от плаващото работно време са многобройни, както за служителя, така и за работодателя. От една страна е добре компанията да има политика за гъвкаво работно време. Много фирми споделят, че откакто са минали от редовни часове на работа към плаващи такива, резултатите са феноменални. Не заради друго, а защото ефективността и мотивацията на служителите нараства. Текучеството на персонала намалява, а броят на отсъствията пада. Освен това такива компании са способни да предложат на своите клиенти по-добри условия. Диапазонът от часове на работа се увеличава и съвсем плавно тази фирма става конкурентноспособна на световния, а не само на локалния пазар.

Предимствата за служителите са също големи. На мен лично гъвкавото работно време ми позволява да имам достатъчно време за своите лични и семейни ангажименти.  Много често ми се налага да посещавам държавни институции, а това няма как да стане през уикенда или след работа заради краткото им работно време. Държавните институции никога няма да променят кога работят и как работят,но за това ще си говорим в някоя от следващите ми статии.

Друго основно предимство на гъвкавото работно време е, че позволява на служителите да работят по това време на деня, когато те са най-продуктивни. Има хора, които вечер са в своя пик и тогава техните умения са най- добре изразени и капацитетът на работа им е висок. Освен това така може да се намали времето и разходът за гориво за пътуване до работното място.

 

Недостатъците

За работодателите има няколко основни недостатъци. Много мениджъри смятат, че когато някои от служителите им работят с вечерни смени, надзорът и качественият контрол над работата им липсва. И това би могло да доведе до неспазване на фирмените политики или разкатаване. Освен това усещането за единност на екипа, която е важна за почти всеки работодател, се губи, заради това, че някаква част от служителите липсват на редовните ежеседмични срещи и оперативки. Те, разбира се, биват уведомени по имейл за всички актуални новини, но това не запълва липсата на човешкия фактор и колективността. За съжаление тази практика понякога води до отчуждение сред служителите от различните часови смени.

Като служител на една компания, който си е избрал да има гъвкаво работно време, аз също виждам недостатъци в тази система. Когато аз работя в събота, а моето семейство иска да прекара уикенда с мен, това понякога затруднява личните ми отношения. Има случаи, когато се чувствам емоционално и физически изтощена от по-дългите смени, които взимам и това, че моите колеги си тръгват по-рано от мен.

Имала съм случаи, когато по цели осем часа съм работила в офиса и времето не ми е стигало, за да свърша задълженията си за деня, но просто не ми се стои повече в този затворен офис. Тогава просто си взимам лаптопа, прибирам се вкъщи и след като имам малко време за себе си, отново сядам за няколко часа, за да довърша започнатото. Тук идва и отговорността и етичността на работодателя – до каква степен той би оценил вашите усилия и  извънреден труд. В моя случай, винаги съм получавала компенсации за часовете, които съм отделяла за работа от вкъщи, .

В крайна сметка гъвкавото работно време идва със своите предимства и недостатъци. Не казвам, че всичко е прекрасно, но свободата, която имам над своето време, е водеща за мен, тъй като това ме прави и гъвкава спрямо личните ми ангажименти. В един идеален свят всеки би работил именно по толкова часове и тогава, когато се чувства най-продуктивен. Но всъщност е добре да знаем, че има и определен брой часове, които са нужни на седмица, за да са валидни уговорените за това клаузи в договора ни. Независимо дали имате плаващо работно време или не, не забравяйте да имате и плаваща почивка за себе си. По пет минути на всеки час, дори загледани през прозореца, ще ви дадат едно прекрасно усещане за работния ден (или нощ). Винаги когато имам нужда да се отделя за малко от компютъра, аз успявам да намеря нещо, което да ме разсее. Най-добра работа вършат разговорите с колегите и излизането от затвореното помещение.

Помислете си – за вас ли е гъвкавото работно време или искате уикендите да са свободни, а вечерите – необезпокоявани?

 

 

 

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php