Предизвикателството „интроверт“

introverts

Най- често срещаното разграничение между хората е това за „интроверти и екстраверти“. Разликите във възприятията на тези два типа хора могат да доведат до неразбирателства и конфликти.

introverts

Нека започнем с интровертите. Харектерни черти за тях са пасивността, стеснителността, вглъбеността, сериозността. Това са хората, които сякаш незаслужено, но винаги остават в сянката на екстравертите. Но това не ги прави по- малко продуктивни или интелигентни, дори напротив – интровертите са много добри лидери и анализатори, трудоспобни са и отчитат реални резултати. Проблемът идва обаче, когато трябва да се комуникира с тях. Поради черупчестата си натура, те често са трудни събеседници.

Ето няколко съвета как да комуникирате с интроверти:

  1. Уважавайте личното им пространство – те имат нужда от него, имат нужда да са сами без това да ги прави самотни. Свикнете с тишината им.
  2. Не ги унижавайте/ порицавайте/ присмивайте публично. Това автоматично ви гарантира отдръпване и връщане в зоната на комфорт.
  3. Хвалете ги пред други хора- за тях е важно да бъдат изтъквани силните им страни и да бъдат поощрявани.
  4. Не ги прекъсвайте – нито когато сте лице в лице, нито когато общувате онлайн. Изчаквайте ги да изкажат всичко, което искат, дайте им време, парафразирайте, ако не разбирате какво точно имат предвид.
  5. Оставете ги първо да наблюдават – дали в компания за бира или в нов екип в офиса – оставете ги първо да обходят стаята с очи, да преценят ситуацията, да намерят своето място и тогава вече можете да започнете разговор с тях.
  6. Давайте им предварителна информация и предупеждения за очаквани промени, също така им давайте поне 15 мин предизвестие, когато искате да изпълнят задача, свързана с изяви пред други хора.
  7. Давайте им време да мислят преди да отговорят, не очаквайте светкавичен отговор.
  8. Уважавайте тяхната същност и не се опитвайте да ги превърнете в екстраверти.

 

Вижте още публикации по темата:

  1. 7 стъпки за създаване на организационна култура

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php