Работа от вкъщи

tips-working-from-home

Напоследък работното ми място е навсякъде, където има контакт за зарядното на лаптопа ми, Wi- Fi и място,където мога да седна.Понякога дори не търся маса или бюро, нали имам крака, на които мога да сложа лаптопа. Сигурна съм, че не съм единствената, която работи от вкъщи. В последните години длъжността „фрийлансър“ стана толкова модерна, че сега всеки 5-ти е такъв. Освен модерно обаче, фрийлансъството е част от промените, които настъпват в работната среда. Вече съм писала по темата, че работата не е място, а е състояние на духа.

tips-working-from-home

И така, ето ме и мен, днес работеща от кухнята. Утре сигурно ще работя от университета, вдругиден от парка, а другата седмица може и да отида до офиса. Може, не е задължително. Работата извън офис обаче крие няколко опасности– претоварване поради липсата на почивки или пък пълно бездействие, липса на физическа активност, лесно разфокусиране, абсолютно занемаряване на къщата, наличие на пищящи деца, както и странния поглед на съседите в стил-  „Тази жена няма ли да тръгне на работа най- после?!“.

Опитът ми показа, че за да работя ефективно от вкъщи, за да успявам да се справям с предизвикателствата и в същото време да се радвам на ползите от домашния офис, трябва да установя няколко правила. Ето ги и тях-

Установете своето работно кътче. Ако работите от вкъщи е добра идея да обособите своето работно кътче- място, от което ще работите с всички нужни ви аксесоари- стол, принтер, химикали, листи и тн. От психологическа гледна точка това ще ви помогне да разграничавате кога наистина работите и кога не. Ако носите лаптопа си навсякъде с вас- в леглото, в хола или дори в банята- вероятно скоро ще се откажете от работата вкъщи, защото ще се претоварите. От друга страна, ако имате онова местенце, на което сядате да работите, ще знаете че докато си правите кафе в кухнята, всъщност си почивате.

Създайте си работна рутина. Ставането в един и същ час сутрин, както и установяването на работно време и почивка помага изключително много да се почувствате наистина в офис и да не страдате от разсейване или пък от липса на почивка.

Личното ми мнение е, че работата от вкъщи не е за всеки и изисква много добри организационни умения, добро управление на времето, ефективна приоритизация и солидна доза дисциплина. Не всички са програмирани по този начин, така че помислете внимателно преди да се впуснете в това начинание.

Работете с 90- мин блокове, после почивайте. Мозъкът ви може да работи най- ефективно от 90 до 120 мин максимум, след което задължително трябва да почине. Това се дължи на ултрадианния ни ритъм- онзи ритъм, който ни кара да влизаме в различни цикли по време на съня си нощем. Този ритъм обаче продължава и през деня, затова редица автори препоръчват да се работи 90 мин, след което да се почива 20.

Обяснете ситуацията на близките и роднините си. Обяснете им, че това, че работите от вкъщи не означава, че леля ви може да се отбива на чашка кафе, когато й хрумне или пък че можете да поиграете малко WOW с най- добрия си приятел. Работата си е работа и целите трябва да бъдат изпълнени, независимо от мястото.

Грижете се за здравословното си състояние. Опитвайте се да се раздвижвате по- често, запишете се на спорт, тренирайте вкъщи. Погрижете се и за мястото, на което стоите. Инвестицията в удобен стол или ортопедична поставка би била много оправдана, предвид че там прекарвате 8-10 часа на ден.

Грижете се и за храната си- има много фирми, които доставят храна по домовете на прилични цени. Ако решите да си готвите- отново внимавайте това да не ви отнема от работно време и след това да се налага да работите цяла нощ, за да спазите крайните срокове.

Грижете се и за социалните си контакти. Ако работехте в офис, вероятно често щяхте да обядвате с приятели. Работата от вкъщи не означава, че не можете. Фиксирайте час, в който ще почивате и излизайте тогава. Виждайте се с хора онлайн и офлайн и комуникирайте.

Обърнете внимание на правното си състояние. Дали ще изберете да работите като самоосигуряващо се лице или на граждански договори си е изцяло ваш избор, но се погрижете институциите да са наясно с позицията ви. Плащайте си редовно данъците и подавайте декларации навреме и не забравяйте, че и на вас ще ви се наложи да се пенсионирате, така че влагайте средства и в пенсионен фонд.

Коментари

коментара

1 Comment

  1. Полезно. Аз преди време писах 8 съвета за успех при работа от вкъщи http://stoqnov.biz/724/

    Сега е и модерно Coffice – аз лично гледам поне 1 в седмицата да работя на друго място различно от дома. 🙂

css.php