Твърде зает ли каза?

busy1-500x350

Последната година имах възможността да се запозная с водещи специалисти и лидери в областта на дигиталния маркетинг и предприемачеството. Хора, които се занимават с един, втори и трети бизнес и в свободното си време (мхм, имат го) снимат, отглеждат си рукола и доматки на терасата, ходят по семинари, правят йога и гледат деца. Най- креативните хора на нашето време вършат повече задачи за ден отколкото повечето хора вършат за седмица или месец. И всъщност почти никога не казват „Зает съм“.

Помислете за хората, които повтарят като мантра „Зает съм“, „Имам много работа“ и „Нямам време“. Много често тези хора не са изобщо заети. Те просто се крият зад израза, за да избягат от отговорности.

busy1-500x350

Често сме писали, че живеем в дигиталната ера, която ни дава възможността да оптимизираме времето и знанието си по най- добрия начин. Преди 20 години, за да намеря нужна информация, трябваше да отида в библиотеката, да намеря енциклопедия по ключови думи, да прелистя хиляди страници и пак да не съм сигурна, че имам точната информация поради причината, че  ме мързи да проверя и втори източник. Сега ми отнема точно 30 секунди да проверя факт- Google, дума, търси, чети. Или за по- хитрите- задържаме бутон на телефона и питаме несъществуващ човек „When is the next episode of Game of thrones? “ . Животът ни е улеснен до максимална степен. Няма логика да сме „твърде заети“. Няма логика да ходим на работа за 8-9 часа, след това да се прибираме вкъщи, да гледаме телевизия и да казваме, че сме много заети.  Представете си, че разполагате с 86, 400 лв всеки ден. За какво бихте ги харчили? Всъщност всички ние разполагаме с точно 86,400 секунди на денонощие и как ще ги „изхарчим“ зависи изцяло от нас.

Защо тогава повечето хора, които срещаме отговарят на  „Как си?“ с „мм, много съм зает!“ ? Защо понякога ни се струва, че 24 часа не са достатъчни и задачите ни отнемат невъзможно много време? Отговорът е много прост и логичен- вършим скучни, некреативни, неангажиращи съзнанието и мудни задачи.

Ако работата, която вършите ви кара да се чувствате твърде заети значи, че тази работа не си заслужава. Работата, с която си струва да се занимаваме, не е трудоемка, а върви лесно и плавно.

Следващият път, когато се чувствате зает, направете си услуга и си вземете малка почивка. Отделете някоко минути да откриете източника на това чувство и оценете причината- а тя е или неподходяща работа, или липса на добро управление на времето. Ако някой ви пита за това как сте, вместо станалото навик „зает“, отговорете честно- „ Ами работата ми е кофти, смятам че мога да правя нещо по- интересно и сега чувствам, че денят ми е изпълнен с безмислени задачи, които отнемат цялото ми време, но имам намерението скоро да променя ситуацията.“

Спрете да бъдете заети. Започнете да бъдете честни със себе си. Направете промяна. Или просто прочетете съветите ни за ефективно управление на времето.

Коментари

коментара

Коментарите са изключени.

css.php