Коучинг: Как да създадем най-добрата „кариера” за себе си?

снимка: Ерик Болте

снимка: Ерик Болте

Обикновено, когато се каже КОУЧИНГ, хората си мислят за работа няколко часа на месец с коуч (коучове дал Бог, много хора си слагат този етикет без да са особено наясно какво е и отказват доста хора от ползването на коуч за своите нужди).

снимка: Ерик Болте

снимка: Ерик Болте

За мен коучингът е едно всепоглъщащо преживяване, по време на което човек има шанса да види своя истински потенциал и да го отключи.  Като повлиява, препрограмира и трансформира отделни сфери в живота си (на сайта на Вътрешен компас съм сложила полезно практично помагало, което е доста полезно) – работа, здраве, личен живот, финанси, взаимоотношения.

Днес бих искала да споделя с вас отново нещо практично – как бихте могли, като коуч на самия себе си, да се погрижите за по-добра кариера.

Ако бъдете честни пред себе си за какво работите:

За кариера За работа, която обичате
За да получите заплатата си За осъществяване на  мисия, която ви вълнува
За да правите нещо и да получите пари за ток и други услуги за да допринесете за себе си и другите

 

За да имате работно място и 8 часа, в които да знаете, че сте зает за вашето развитие, израстване и изява на потенциала

Сценарий 1

Ако всички отговори са ви в дясната колонка, поздравления! Вие вероятно сте от малцината хора, намерили работа, която е съобразена с вашите нужди и разбирания, чувствате се пълноценен и оценен, сред колегите и шефовете ви имате хора, които ви подкрепят, имате ясна представа какво точно се изисква от вас и имате възможност да се развивате, ентуасиран сте и енергичен в голяма част от времето.

За да сте още по-успешен, можете да отговорите на въпроси 2, 3, 4…. По-долу. Всъщност, можете да отговорите на всички въпроси, които ви се сторят релевантни.

Сценарий 2

Ако имате отговори в първата колонка на горната таблица,  вероятно не сте особено щастлив/а в работата си. И поради това сте слабо ангажирани с нея (ако може да ви послужи като успокоение, проучвания на Gallup през последните 10на години сочат, че над 85% от хората са неангажирани с работата си). Оттам и, вероятно, честите ви оплаквания, че шефът е смотан/страхлив/некомпетентен/глупав, колегите са скучни/безинтересни/мързеливи, вие вършите цялата работа/изобщо се чудите какво правите там/никой не оценява качествата ви/не са достойни за професионалист като вас/от години искате да напуснете, но нали все пак ви плащат добре. Също така, вероятно, закъснявате за работа, иска ви се почивките/празниците да не свършват/боли ви често главата или гърба/уморен/а сте и/или депресиран/а.

Тук идва на помощ искреното общуване със себе си, което някои хора наричат коучинг.

На практика представлява задаване на въпроси, които изискват често детайлен отговор и честност пред себе си и другите. Ако професионален коуч води сесията, той е обучен и в добрия случай има опит да изследва не само думите, с които изразявате отговорите си, а и останалите вербални и особено невербални знаци, които вие и тялото ви предоставяте. Например, интонация, дишане, цвят на лицето, начин, по който човекът седи, движения, които прави с ръцете, очите, краката, тон на гласа, темпо и пр.

Вие сами също можете да сте си много полезни като запишете отговорите си и следите какво се случва с вас вътрешно, защото ум, тяло и емоции са свързани и действат в синхрон. Когато имате някакво притеснение, всъщност, те не са в синхрон и затова може да се чувствате стресирани, притеснени, напрегнати, агресивни, апатични. Т.е. не в синхрон със себе си. Можете да развиете чувствителност и наблюдателност към тези признаци и да направите промените, които са ви необходими или да получите външна помош или и двете.

Ето възможни КОУЧИНГ въпроси, за да се насочите да създадете най-добрата кариера за себе си:

 1. Каква е работата, която бихте вършили с удоволствие, бихте били удовлетворен и щастлив?
 2. С какво бихте могли да допринесете за другите хора?
 3. Кои са вашите таланти, свързани с работата (какво вършите отлично и ви се удава)?
 4. Ако имате мисия в живота си, как бихте я формулирали?
 5. Какво е необходимо да научите, да разберете, да придобиете, за да сте още по-добър?
 6. Какво в настоящата си работа не харесвате?
 7. Какви са колегите, с които бихте искали да работите (или никога да не са около вас)?
 8. Какво бихте вършили, ако нямаше никаква възможност да се провалите?
 9. С какво бихте се занимавали, ако имахте всичките пари, които са ви нужни?
 10. Какво вече сте направили в посока намиране на работата, с която ще сте щастлив?
 11. Ако знаете каква е работата, която искате, а все още не я работите, какво ви е пречило досега? (страхове, вярвания, модели на възпитание)
 12. С какво бихте искала да ги замените, така че да се придвижите в посока на работата, която искате?
 13. Кои са хората, които биха ви помогнали?
 14. Какви специфични умения имате?
 15. Как можете да си дадете кураж?
 16. Коя е първата малка стъпка, много конкретна и проста, която бихте могли да направите, за да стигнете до желаната от вас работа? (напр. да се обадите на някой, да направите проучване в Интернет, да си направите списък – нещо супер конкретно)
 17. Имате ли желание и ентусиазъм да го направите?

Ако статията ви се е сторила полезна/интересна, моля споделете я. Коментарите са най-приятното нещо, което можете да ми подарите в случая, ако искате! Целта на това писане е да има полза за вас. Обратната връзка е нещото, което може да ме насочи и провокира да пиша още по-полезни за вас неща. Моля ви, коментирайте, ако нещо ви е направило впечатление или имате въпроси! БЛАГОДАРЯ ВИ!

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php