20 цитата за успешен бизнес от Томас Уотсън – един велик IBM-ър!

ibm-thomas-watson

Днес сме подбрали доза вдъхновение и една различна гледна точка за бизнеса от човек извоювал световното си прозвище на най – добрия в продажбите, един велик IBM-ър – Томас Уотсън.

ibm-thomas-watson

Томас Уотсън е обикновен американец и нито е бил роден търговец, нито пътя му до там е бил лек. Професионалния си път започва още като ученик в скромния семеен бизнес на баща му за дървен материал. По – късно изкарва курс по счетоводство и бизнес от Miller School of Commerce в Елмира, което му предоставя възможност да работи като счетоводител. Една година по – късно решава да се включи с екипа на пътуващия търговец Кларънс Ризли, с който продава органи и пиана. След набиране на опит, Томас изчислява, че ще печели много повече пари, ако работи на комисионни от продажбите си, затова и започва да продава шевни машини за Wheeler and Wilcox. Един интересен момент от това време преобръща тотално живота му от успял търговец със значителни доходи, до състоянието, в което никой не иска да го наеме.

Един от синовете на г-н Уотсън – Том Уотсън Младши разказва за това в своята автобиография:

„Един ден баща ми се отби от пътя за да се почерпи за продажба и пийна малко повечко. Когато бара затворил, той установил, че е бил ограбен – коня, каруцата и образците на машините. Wheeler and Wilcox го уволниха и му удържаха пари за нанесените щети. Новината бързо се разнесе, разбира се, и баща ми прекара повече от година в търсене на нова работа“.

Уотсън обаче си взима поука от случилото се, която след това прилага при стратегията си за управление в IBM и налага строги забрани за употребата на алкохол, даже и извън работно време.

Но преди да стигне до IBM, претърпява още един провал, малко след като  отваря собствен месарски магазин.

Макар със силен дух, изявено предприемачество и желание за развитие, съдбата на няколко пъти му подкосява краката.

Когато отива да прехвърли собствеността и касовия апарат на фирмата си в Националния Паричен Регистър (National Cash Register,NCR), той се запознава с Джон Рендж, който го взима на работа там. По онези времена NCR е била от водещите организации, занимаващи се с продажби. Благодарение на Джон Рендж и Джон Петерсън, Уотсън успява да научи много за продажбите и успява да се издигне до там, че да оглави управлението на офиса им в Дейтон, Охайо.

През 1912г компанията е съдена за нарушаване на закони, а водещите лидери, сред които и Уотсън биват обвинени в незаконни анти-конкурентни практики и продажби. Едва през 1915г. успяват да бъдат оневинени.

През това време Чарз Флинт (един от основателите на IBM), извършва сливането на технологични компании е единната – Computing Tabulating Recording Company (CTR). За да се справи обаче с нарасналите отговорности и управлението на вече 1300 служители, през 1914г. той наема Томас Уотсън за президент на компанията.

От тогава започва и силното израстване на CTR – за 4 години печалбите се удвояват до 9 милиона долара, а Уотсън предприема политики за изнасяне на производството, услугите и продуктите по цял свят. През 1924г CTR е преименувана на International Business Machines, IBM.

Благодарение на усилията на г-н Уотсън и неговите последователи, IBM в момента е втората най – голяма технологична компания в света. Някои от най – емблематичните изобретения в историята на компанията са банкоматите (АТМ), флопи диск (floppy disk), хард диск (hard disk drive), карта с магнитна лента, каквато всички банкови карти имат сега (magnetic stripe card), компютърната система с изкуствен интелект Watson и още много много други.

Житейския си път на Томас Уотсън не е бил прав и кратък, а напротив срещал е редица изпитания, които в последствие са го научили на много и той прилага този опит в управлението на IBM.

Подбрали сме негови цитати за бизнеса, и ще започнем с мотото на самия Томас Уотсън, което се превръща и в слоган на компанията.

 1. Мисли! (Think!)
 2.  Ако искате да увеличите процента на успеха си, удвоете процента на провалите си!
 3. Всички проблеми в света биха могли да се оправят, ако хората проявяваха желание да мислят. Лошото е, че хората много често разчитат на всякакви устройства, само за да не мислят, защото мисленето е така трудна работа!
 4. Мъдростта е силата да използваме нашето време и нашите знания на правилното място!
 5. За да бъдеш успешен, трябва да отдадеш сърцето си на своя бизнес и бизнеса на сърцето си!
 6. Нищо не доказва така убедително възможността на човека да ръководи другите, както това, което той прави всеки ден да ръководи самия себе си!
 7. Мениджърът е асистент на неговите хора!
 8. Можеш да се обезкуражиш от провала си, или можеш да научиш от него. Така, че давай смело напред и прави грешки, направи всичките, които можеш. Защото запомни, че там ще намериш успеха – от другата страна на провала!
 9. Не създавай приятелства, на които им е удобно да са до теб. Създавай приятелства, които те карат да се изстрелваш нагоре!
 10. Истинските велики хора са над всички неща – те са любезни, деликатни и благородни, не само към определени хора или обстоятелства, но към всеки и през цялото време!
 11. Когато личност или бизнес решат, че успехът е достигнат, прогресът спира!
 12. Най – трудното нещо за силата на доверието е, че е много трудно да се изгради и много лесно да се разруши. Същината в изграждането на доверие е да наблягаме на общите неща между нас и клиента!
 13. Веднъж организацията да загуби духа си да инициира нови неща и да се уповава на предишните си успехи, прогреса спира!
 14. Следвай пътя на несигурния, независим мислещ човек. Представи идеите си пред опасността от противоречия. Изразявай мнението си и се страхувай по – малко от това да те нарекат шантав, пред това да се заклеймиш в спокойствието.
 15. Ако не играеш добре, играта не е толкова интересна. Когато това ми се случва, аз казвам на себе си, че ще излезна навън и ще играя така, както когато бях дете!
 16. На скоро бях попитан, дали ще уволня служител, който направи грешка, костваща на компанията 600 хиляди долара. Не, отговорих аз, току що похарчих 600 хиляди долара за обучение. Защо ми е да искам друг да наеме този служител с този опит?
 17. Не можеш да чуеш лоши неща за компанията си, освен ако не питаш. Лесно е да чуеш добрите вести, но трябва да се бориш със зъби и нокти за лошите.
 18. Добрите постижения на човек са резултат от предаването на идеи и ентусиазъм!
 19. Ако искаш да постигнеш успех, можеш да ги направиш днес. И второ към това – спри да правиш по-малко-отличната работа!
 20. Всеки път, когато с IBM минавахме крачка напред беше, защото някой е имал желанието да поеме шанса, да си постави главата на дръвника и да изпробва нещо ново!

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php