Съвети за креативно мислене

retro-girl-sunglasses-gloves-bow-headphones-hd-wallpaper

Напоследък все по- често чуваме „креативно мислене“ и „креативни хора“, дори в изискванията на някои обяви за работа присъства качеството „креативност“. Динамичният бизнес свят, в който живеем, изисква креативност от своите служители за измисляне на нов продукт, услуга; за примамливи маркетинг кампании; за иновационни пробиви или за тривиалното нещо като ежедневните предизвикателства на работното място. Много хора смятат, че творческото мислене е само за творците, за тези с арт заложбите. Това не е така- останалите хора просто имаме нужда да се измъкнем от коловоза на статуквото и да размърдаме мозъците си, спазвайки  няколко полезни съвети.

retro-girl-sunglasses-gloves-bow-headphones-hd-wallpaper

„Творческото мислене не е талант. Това е умение, което може да се научи. То дава възможност на хората да подобрят своите естествени умения като работа в екип, продуктивност и ефективност.“ Едуард де Боно

Спазвайте вдъхновяващи ритуали

Един от най- добрите начини да вдъхновявате себе си и околните е да разработите ритуали, които да започнете да спазвате редовно. Това предразполага мозъка към производителност. Например можете да четете книга сутрин в тролея към работата, да слушате музика, да медитирате в продължение на няколко минути или просто да дишате дълбоко и бавно.

Опитвайте се да създавате нещо. Всеки ден.

Създавайте нещо всеки ден, дори да е малко, дори да отнема 5- 10 мин. от времето ви. Аз създавам статии, мои приятели правят гривнички, други рисуват мисловни карти, логота, картини, дори и бизнес планове.

Вместо дисциплинирани, бъдете отдадени.

Лучано Павароти казваше „Хората мислят, че съм дисциплиниран. Не е дисциплина, отдаденост е, а това е много различно.“

Have a break, have a…

Глътка въздух. Уикенд в планината. Уикенд на море. Седмица в чужбина. Месец без интернет. Половин година в чужбина. Една година без работа.

Направете списък на идеите си.

Понякога ни връхлита творческа буря и се оказваме с много идеи, коя от коя по- хубава. След точно 24 часа обаче, ако не сме предприели и една стъпка за реализирането на тези идеи- те се забравят. Най- добрият начин ( а и най- лесната стъпка) е просто да ги запишем. Така можем да се върнем към тях на по- късен етап и да ги сбъднем.

Задавайте си правилните въпроси.

В началото на всяка сесия за творческо мислене, започвайте с въпросите- защо, как, какво и кога. Едва след като отговорите ще имате ясна представа какво се оформя в глава ви.

Работете в пиковите си часове.

Някои хора са по- креативни и продуктивни в определени часове, а други, когато емоциите им са в разгара си. Работете точно в тези часове и ще видите правилото „90/10“  на Браян Трейси в действие (90% от работата се върши в 10% от времето за нейното свършване).

Срещайте се с други креативни хора.

Нищо не вдъхновява повече от срещите с вдъхновяващи и креативни хора. Чуването на различни гледни точки и перспективи, отваря съзнанието ви за нови идеи.

Излезте от зоната си на комфорт.

Рискувайте и излезте от зоната си на комфорт. Позволете си да мислите извън кутията, да разтърсите статуквото, да споделите на всички своята супер-налудничаво-иновативно-извънземно-невероятна идея, която ще промени света.

Забравете за таланта.

Прието е, че или имаме талант, или го нямаме. Талантът е надценен. Фокусирайте се върху това, което правите най- добре; учете се на нови неща, докато го правите; работете здраво и се развивайте. Това е пътя към успеха.

Коментари

коментара

Коментарите са изключени.

css.php