„Изяж жабата“ или как да управляваме времето си

815524-frog-wallpaper

Преди няколко месеца открих книгата „Изяж жабата“ и мога да кажа, че се чувствам все едно съм открила топлата вода с години закъснение. „Изяж жабата“ е идеята на Браян Трейси за система за организиране на времето и приоритизиране на задачите. Всъщност написаното вътре не е непознато или свръх-иновативно, но е достъпно и приложимо и изключително логично.

„ Ключът към щастието, удовлетворението, успеха и онова чувство на лична сила и ефективност се крие в това да развиете навика да „ядете жаби“ всеки ден. За щастие, това е просто умение, което можем да придобием чрез повторение. И когато се научите да започвате с най- важната задача преди всичко друго, то тогава вашият успех ще стане гарантиран. „

815524-frog-wallpaper
Заглавието на книгата идва от идеята, че ако имаме няколко неприятни неща, които трябва да изядем и жабата е най- неприятното от всички, то ако започнем с нея, другите ще ни се струват по- поносими.Ето и обобщение на  част от 21-те страхотни  начини  да спрете да отлагате и да направите повече неща по- бързо. Преглеждайте ги редовно, докато те станат начина ви на мислене.

Подготви масата. Разбери какво точно искаш. Изясни целите си до най- малкия детайл и ги напиши.

Планирай всеки ден предварително. Мисли на хартия. Всяка минута, прекарана в планиране, спестява 5 или 10 мин изпълнение. (правилото 10/90).

Използвай правилото 80/20 за всичко. Запомни, че 20% от действията ти носят 80% от резултата. Винаги концентрирай усилията си в тези 20% процента.

Имай предвид последствията. Най- важните ти задачи са тези, които имат най- значими последствия- негативни или позитивни.

Практикувай ABCDE метода постоянно. Приоритизирай задачите си в ABCDE последователност,, като най- важните са A, B са важни, но със средни последствия, C са по- малко важни и отложими, D са тези задачи, които можем да поверим на някой друг, а E са нещата, които ни губят времето и можем да спрем да правим.

Запомни, че никога няма достатъчно време да направим всичко, но има достатъчно време да направим най- важните неща. Кои са те?

Самоусъвършенствай се. Бъди в течение на новите IT тенденции. Чети.

Подлагай се на натиск. Представи си, че трябва да напуснеш града за 1 месец и трябва да свършиш всичките си задачи предварително.

Управлявай себе си. Идентифицирай часовите пояси на своята най- висока продуктивност- физическа и умствена и върши най- важните си задачи тогава.

Винаги започвай с най- сложната и тежка задача (или най- грозната жаба). Така си гарантираш, че следващите задачи ще ти се струват лесни и по- бързо изпълними.

Прави си списъци със задачи. Започни с месечен, който пиши на всяко последно число от месеца; после седмичен- обикновено се пише в неделя, но ако си бунтар може да го напишеш и в сряда ;); и разбира се- дневен, който се пише от вечерта.

И сега? Все още ли си твърде зает?

Коментари

коментара

2 Коментари

  1. Благодаря за коментара, Красимир.
    Грешката е поправена 🙂

  2. Между другото това е съвет на Балзак: да ядем по една жива жаба всяка сутрин – така гарантирано няма да ни се случи нищо по-лошо през останалата част на деня. Смисъла е доста по-различен.

css.php