Вървим ли към пълна дигитализация и ще запазим ли „човешкото“?

newtrend-digital-transformation-and-keeping-the-human

„Промяната никога не се е случвала толкова бързо, колкото сега и никога няма да се забави отново“ – Греам Лууд, журналист

Може ли да си представите какво ще е бъдещето след 20, 50, дори 100 години? Дали всичко ще бъде дигитализирано, роботизирано, автоматизирано или все още ще има баби на село, които сами ще копаят и ще продават вкусни домати?

През 2018 г. списанието Wired направи прогноза как ще се развият технологиите в близко бъдеще. В статия изданието привежда няколко предсказания в сферата на медицината, търговията, интернет и роботизираната техника:

  • Едно от първите неща, които може да усетим съвсем скоро, ще са хакерските атаки. Според авторите кибератаките с времето ще станат още по-чести. От действията на престъпниците ще страдат най-много големи заводи, а също така предприемачи и обикновени граждани.
  • Втората прогноза е свързана с появата на автоматизирани магазини за търговия на дребно – там няма да има каси или продавачи. Ще си поръчваме продуктите чрез телефона или компютъра, а доставката им ще бъде извършена от роботи.
  • Следва обработката на персонални данни, която ще е ключова. От списанието отбелязват, че изкуственият интелект ще се научи да разпознава човешките емоции по лицето и в зависимост от това ще предлага едни или други стоки.
  • Идва ред на медицината. Изданието предполага, че лекарите ще могат успешно да променят ДНК, за да лекуват генетични болести.
  • Не бива да се забравят и роботите-шофьори. Плахи опити в тази насока вече забелязваме в отделни държави.
  • От списанието са убедени, че скоро ще влезем напълно и във виртуална и допълнена реалност. И не след дълго работата в бъдещето ще е практически невъзможна.
  • Седмата прогноза е свързана с блокчейн технологиите. По прогноза те ще намерят приложение в сферата на такситата, интернет магазините, социалните мрежи и други заинтересувани потребители.

Как ви се струва? Стотици учени, анализатори, дори обикновени хора непрекъснато правят прогнози за бъдещето. Вече говорим за умни градове, за наночастици, имплантирани в телата ни, за напълно персонализирано пазаруване, биопринтери и т.н.

Достигнали ли сме обаче до тази точка или все още се опитваме да запазим „човешкото“?

Днес е модерно да се говори за дигитализация, но знаете ли какво е това. Ако вземем стар фотоалбум и го сканираме, за да се превърне в дигитално изображение, то ние ще го цифровизираме. С други думи ако изберем каквато и да било аналогова информация – снимка, думи, звукови вълни и ги превърнем в код, който може да се прочете от компютър, тогава сме влезли в „новата ера“. Всяко преобразуване от този вид е дигитализация.

 

Дигитална трансформация

Напоследък обаче термини като дигиталната трансформация навлизат все повече в речника на големите компании. Тук вече не говорим за преобразуване, а дигитален подход към информацията, задачите, действията, клиентите, служителите – животът като цяло и бизнесът като част. Дигиталната трансформация създава един напълно нов стратегически модел за бизнеса, променяйки начина, по който е организиран навсякъде и прилагането на технологии, които оптимизират начина му на работа. Тя изисква постоянно да се развиваме и буквално съкращава наполовина нашите знания, компетенции и организационни умения. Ръководителят, на която и да е компания без значение малка или голяма, не може да си позволи да изостане от ритъма на живота, ако иска да е конкурентно способен. Той трябва непрекъснто да развива, както себе си, подчинените си, така и цялата компания.

Тук идва въпросът трябва ли напълно да дигитализираме бизнеса си и ще има ли място за онези малки компании (като баба и дядо на село, произвеждащи домати)? Отговорът не е еднозначен. С развиването на технологиите дигитализирането на бизнеса е напълно необходимо, за да сте конкурентни на пазара. Колкото повече забавяте този процес, толкова по-голям е рискът да бъдете изхвърлени от надпреварата. Но! Абсолютната дигитализация крие своите рискове, които стават все по-реални:

  • Механичен апокалипсис.

Съществува риск роботите напълно да заменят хората в отраслите, където не се изисква креативност, и по този начин да създадат масова безработица, която от своя страна да разклати съществуващия икономически модел. Една от тезите срещу пълната роботизация е, че служителите също са и потребители и разчитат на заплатите си за закупуването на продукти и услуги. С други думи, ако те нямат пари, кой ще плаща за онова, което произвеждаме.

  • Безполезната класа

Дигатализирането на много дейности буквално ще изтика хората от пазара на труда и ще създаде нова прослойка на работници без умения, които да отговарят на развиващата се действителност. Дори и днес е много трудно да се направи прогноза какви ще са професиите на бъдещето и съответно ученици и студенти да се насочат към тях

  • Войната за талантите

Знаете ли какво е „ловец на глави“? В миналото това са били хора, наемани, за да приберат и предадат на полицията някой затворник. Днес обаче ловците на глави буквално издирват най-най-най-квалифицираните специалисти, за да ги привлекат в една или друга компания. Не са редки случаите, при които ловците на глави буквално предлагат себе си – секс за една нощ, гадже и т.н., само и само, за да откраднат някой квалифициран работник. Тази тенденция без съмнение ще се задълбочава.

Всичко това е колкото реално, толкова и плашещо. Такова ли бъдеще искаме? Много специалисти твърдят, че внедряването на новите технологии и цялостната дигитализация трябва да вървят ръка за ръка с човешкото в нас. Модернизацията, дигитализацията, иновациите са необходимост, без която не може да продължим, но никога не бива да забравяме и човешкия фактор. Модернизирайте се, дигитализирайте се, бъдете иновативни, но… никога не забравяйте, че зад всеки изкуствен интелект седи човек, който винаги може да ви изненада с нещо.

Коментари

коментара

Коментарите са изключени.

css.php