Победителите на „Стани Awakener“ отиват в Брюксел

Picture1

На специално събитие в края на април в Представителството на Европейската комисия в България бяха оповестени резултатите от националния етап на европейския конкурс за млади дизайнери „Стани Awakener“. Конкурсът е част от кампанията на Европейската комисия “Generation Awake” (Будно поколение), която се провежда паралелно в България, Литва, Франция и Италия.

Picture1

NewTrend.bg e медиен партньор на кампанията за България, а Ивелина Атанасова – основател и собственик на NewTrend.bg бе в почетното жури, което определи победителите на национално ниво.

Предизвикателството към младите таланти беше да създадат полезни предмети за бита от употребявани материали. „Стани Awakener” фокусира вниманието върху въпросите за ограничеността на ресурсите и за стойността на отпадъците при разрешаването на проблемите на околната среда. Проектите на финалистите са сътворени с помощта на различни вторични суровини –  вестници, дърво, платове, керамика и др., като по този начин дизайнерите демонстрират невероятния потенциал на творческото мислене за намаляване количеството на отпадъците.

В България конкурсът „Стани Awakener” премина с успех: дизайнери на възраст до 40 години, както професионалисти, така и любители, се включиха в надпреварата с 48 оригинални проекта. Журито на проявата с председател проф. Любомир Халачев, ректор на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, подбра тринайсетте най-добри проекта, които ще бъдат изложени в НАТФИЗ от 9 до 18 май т.г. На събитието бяха обявени и тримата призьори в конкурса. Техните имена обяви Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България.

Голямата награда за първите трима е, че творбите им ще бъдат показани на изложба в Брюксел в рамките на дните на „Зелената седмица“ през юни 2014 г. Лидерът на проекта, спечелил първото място, ще пътува за изложбата и ще участва в големия финал на конкурса, в който ще се състезават победителите на национално ниво от Италия, Франция, Литва и България.

Първото място беше присъдено на екип от дизайнери – Николай Ковачев, Нора Георгиева и Цвета Динова – за проекта „Балонената къщичка за игра“. На второ място журито класира Валерия Цанкова за проекта „Баобаб“. Трето място спечели Габриела Стайкова с оригиналния „Фотьойл от куфар“. На национално ниво наградите за първите три проекта са осигурени от генералния бизнес-партньор на конкурса IKEA. Лидерът на класирания на първо място проект получава едноседмичен стаж в IKEA България, а творците, класирани на 2-ро и 3-то място – предметни награди от новата колекция IKEA® PS 2014-В ДВИЖЕНИЕ.

Основните критерии за избора на българското жури бяха следните критерии: продукт, който развива сетивата и има образователен елемент; възможност за лесна адаптация за масово производство с ниска себестойност и компактност на завършения продукт в търговската опаковка (важи за проектите на 1-во и 2-ро място), иновативност както и насърчаване и възпитаване на културата за рециклиране.

Коментари

коментара

Коментарите са изключени.

css.php