Apple представи iOs 8 – с фокус върху здравето и новият програмен език Swift

WWDC 2014

Само преди броени часове по време на WWDC 2014 Apple представиха новата версия на мобилната си операционна система – iOs 8, която вече е достъпна в бета за разработчиците, а през есента ще бъде в ръцете и на потребителите. Фокусът този път е поставен върху функционалността, здравето и новия програмен език Swift.

WWDC 2014

Нова архитектура за следене на здравословните показатели и управление на устройствата у дома, нови функции при обработката на снимки и по-силна интеграция с десктоп операционната система, която стана ясно вече, че ще се казва Yosemite са част от обновленията, които очакваме.

По данни на Тим Кук, потребителите на Mac са вече над 80млн. души, което означава 5% спад за Windows и 12% ръст за Mac – от тях вече 40млн. души работят с  Mavericks.

OSX-Yosemite

Нови икони, нов дизайн на прозорците, нови материали на рамките и дори полупрозрачност при наслагване на прозорците един върху друг са нещата, които интересуват професиналистите. Добавен е режим, който затъмнява интерфейса. Добавен е и нов Notification Center, в който се показват задачите за деня и уведомления от различни приложения и услуги. При търсенето в компютъра и интернет помага функцията Spotlight, която използва технология на Bing. Spotlight вече е много по-контекстуално ориентиран и извежда резултати дори измежду свалените видео и музикални файлове в iTunes, както и информация от Maps и киноафишите в региона.

iMessage

Измежду новите функции най-голямо внимание заслужава iMessage, най-използваното приложение на iOs, което след покупката на WhatsApp от Facebook вече е изправен пред сериозен конкурент.

Messages имат вече нова функция – QuickType, клавиатура, която се самообучава спрямо навиците на потребителя и коригира текстовете му, както и предсказва какво иска да напише спрямо стила му на комуникация.

Вече могат да бъдат „заглушавани“ определени съобщения само с един бутон, да се споделя местоположението на потребителя, а всички файлове, споделени като съобщения биват съхранявани в отделна „чат-секция“. Добвена е функция за споделяне на глас.

iCloud Drive и Maildrop vs. Google Drive и Dropbox

Apple планират да конкурират Google Drive и Dropbox с iCloud Drive и Maildrop, като iCloud Drive ще позволява съхраняването на файлове на сървърите на компанията, така че да има достъп до тях от всяко устройство, a Maildrop ще улеснява изпращането на големи файлове.  Всички снимки и видеа ще се синхронизират автоматично с профила в iCloud account, подобно на Dropbox, а с новите функции по обработката и редактирането им, това може да се случва и в движение. Към момента не са обявени промени в цените в iCloud – 20GB за 0,99 долара на месец и 3,99 долара за 200GB.

Рапър Dr. Dre, съосновател на Beats, компанията, която Apple купиха само преди няколко дни за сумата от 3 млрд. долара обяви новата функция Handoff, която улеснява работата върху документи между различните устройства, като също така позволява да се правят обаждания от Mac, ако iPhone не е на разположение.

И на последно място, но не по-важност Apple се „отварят“ – потребителите вече ще имат възможност да инсталират приложения и уиджети на „външни разработчици“ директно в App Store, като същите ще работят и в Notification Center.

При над 1,2 млн. приложения и над 300 млн. посетителя на App Store всяка седмица, свалените приложения на седмица са над 75 млрд. Разработчиците имат възможността вече да качват видео ревюта на приложенията си, подобно на Google Play и да пускат бера версии на приложенията с TestFlight.

ios8

Swift

От Apple пускат и нов програмен език – Swift, чиято цел е да улесни работата на разработчиците. Според Apple, писането на код с него е интерактивно и бързо, което улеснява създаването на мобилни приложения с пълна поддръжка на съществуващия код Objective-C. Синтаксисът на Swift е по-изчистен, а промените в приложенията се отразяват незабавно в нов прозорец за преглед.

Разработчиците могат да използват Swift код, за да вграждат нови характеристики в съществуващите приложения или да създават напълно нови приложения, готови за качване в App Store.

Бета версия на iOS 8 и SDK са достъпни вече за разработчиците на приложения. Езикът за програмиране Swift е наличен в iBooks Store.

Данните сочат, че 97% от потребителите на iOS харесват iOs 7, a 89%  го ползват – за сравнение едва 9% от потребителите на Android са с KitKat, a 1/3 от потребителите на Android ползват версия на операционната система от преди 4 години.

Коментари

коментара

Коментарите са изключени.

css.php