Microsoft с две крачки напред, представи Windows 10

windows_product_family_9-30-event-741x416

За вчера бе планирано представянето на новата версия на операционната система Windows – Windows 9. Microsoft, обаче, ни изненада – Windows 9 се оказа Windows 10. Операционната система ще бъде на пазара в средата на 2015 година.

windows_product_family_9-30-event-741x416

Името безспорно предизвика объркване, но истината е, че при Microsoft няма правило как избират имената на операционните системи. И все пак, защо Windows 10? Можем да приемем, че е защото е доста различна и иска да се открои от не толкова сполучливата версия Windows 8.

Новата операционна система ще работи на всички устройства – десктоп, лаптопи, таблети и смартфони. Windows 10 е огромна крачка напред в развитието на Microsoft, тъй като комбинира в себе си добрите елементи от версии 7 и 8 и добавя практични иновации за едно качествено преживяване на потребителя.

„Windows 10 е за широк кръг от устройства. Ще има един начин да напишете универсално приложение, един магазин, един начин за приложенията да бъдат открити и обновени на всички устройства,“ казва Тери Миерсън, заместник-председател Операционни системи в Microsoft.

Дългочаканото завръщане на Start менюто е факт. Новото (старо) Start меню е комбинация от класическото при Windows 7 и приложения от Metro/Modern UI. Търсенето от Start менюто ще се извършва в рамките на устройството ви, плюс Интернет.

Случи се и очакваният мултидекстоп – виртуални работни плотове. От Microsoft казват, че всички отворени програми ще продължават да вървят на заден фон с цел повишаване продуктивността по време на работа. Официално име функцията все още няма.

Това, което стана ясно вчера, не е всичко, което трябва да знаем. От другата седмица ще започнат тестове на новата операционна система с цел събиране на обратна връзка и извършване на нужните подобрения. До средата на 2015 има доста време, така че не можем да бъдем сигурни какво още можем да очакваме.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php