Важно е децата да могат да програмират и Code.org знае това

fpcoverphoto

Преди ден говорихме защо е важно да научим децата да програмират и вчера (сякаш нарочно) Code.org представи Code Studio за деца, чиято мисия е чрез комбинация от инструменти и учебни планове за училища, малчуганите да се обучават да програмират.

fpcoverphoto

Code Studio ще представя на децата основополагащи концепции от програмирането под формата на интерактивни игри и „манипулации“. Децата ще нареждат блокчета, които, подредени по правилния начин, ще карат героите да извършват определени действия. С две думи – нищо общо с програмирането, представено по традиционния начин: цифри, кодове, Java и т.н., но за сметка на това значително по-ефективно и ангажиращо децата, развиващо логиката и бързата мисъл.

Интерфейсът на Code Studio е подобен на Scratch с малки разлики (употребата на HTML5, например). За учителите има специален интерфейс, където ще могат да следят прогреса прогреса на своите ученици. Екипът на Code.org се надява, че в най-скоро време училищата ще представят Code Studio на техните ученици и чувства, че осигурява среда, окуражаваща децата да мислят логично и систематично и да творят – игри, приложения и др.

code.org_

В Newtrend, вярваме, че тенденциите при работа с деца все по-ясно започват да се открояват. Родители и учители, вместо да губите време в отричане и ограничаване достъпа на децата до технологии, излезте от комфортната си зона и от стереотипа. Първата крачка е да се примирете с факта, че децата живеят в една нова епоха. Не можем да ги обвиняваме – всяко поколение има своя епоха и тяхната е такава – дигитална. 

Защо е важно децата да се учат програмират? Не защото всяко дете ще стане програмист, а защото за децата от поколение Z програмирането ще бъде обща култура. Неслучайно в Естония първокласниците имат часове по програмиране.

Digital KidZ е първата по рода си конференция за деца и технологии със зона за игри, чиято мисия е да развенчае митовете и легендите за “технологичната революция”. Темата за децата и програмирането не само ще бъде дискутирана там, но е и част от вдъхновението на самата конференция.

Коментари

коментара

Коментарите са изключени.

css.php