“Дигиталните деца” на Европа – познатите “чужди”

Изложба участници

От 18 до 27 ноември 2015 в градина “Кристал” граждани и гости на столица ще имат възможността да разгледат първата по рода си фотоизложба, посветена на “Дигиталните деца”.

Организатори

Фотоизложбата е част от активностите на инициативата Digital KidZ, чиято мисия е да изследва как технологиите променят навиците, ежедневието и съвременното детство и да насърчи възпитанието на технологиите сред подрастващите. Организаторите целят насърчаването на обществените дебати за ползите и вредите от технологиите сред децата и имат амбицията да популяризират методики и инструменти, които ще им помогнат за по-добра професионална и личностна реализация, в рамките на едно технологично общество.

“Децата трябва да развиват своето критично мислене и грамотност в боравенето с цифровите технологии и медии, за да играят активна роля в едно приобщаващо общество. Те се нуждаят от възможност и насоки как да ползват подходящи за тяхната възраст инструменти, които ще им помогнат да ползват интернет безопасно и отговорно”, коментира Ивелина Атанасова, организатор на инициативата Digital KidZ.

Изложба участници

Digital KidZ e едновременно проект с кауза, образователен проект, проект, подпомагащ емоционалната връзка между съвременните родители и деца. Целта е да се превърне в устойчиво и дългосрочно начинание.”, допълва Катя Димитрова, изпълнителен директор на „ИнтерИмидж”, комуникационната агенция съорганизатор на фотоизложбата “Дигиталните деца” и партньор на инициативата Digital KidZ.

В рамките на своята реч при откриването на третото издание на форума и творческите работилници Digital KidZ Ивелина Атанасова цитира част от статистическите данни, достъпни на сайта на Европейската комисия, провокирали я да създаде преди година инициативата:

  • Над 80% от децата са склонни да излъжат за възрастта си в интернет, за да получат достъп до ограничено съдържание.
  • Близо 45% от децата до 11 годишна възраст ползват Facebook и YouTube въпреки рестрикциите.
  • 80 % от родителите са на мнение, че повече и по-добри инструменти за родителски контрол ще помогнат на децата им да ползват интернет по-безопасно и ефективно НО едва 28 % от родителите в Европа блокират или филтрират уебсайтовете с неподходящо онлайн съдържание, които посещават децата им.
  • Безопасността в интернет, като конкретна тема, присъства в учебните програми в над 23 образователни системи в цяла Европа, но не се преподава достатъчно поради липсата на съответни педагогически онлайн ресурси.
  • Обучението с помощта на новите онлайн технологии или т.нар. интерактивно обучение може да стимулира творчеството и критичното мислене на децата.
  • Образователните игри, обогатяват и стимулират творчески младежите.

 Изложба факт

[sws_yellow_box box_size=“620″]Следващото издание на конференция и творчески работилници за деца Digital KidZ е планирано за 12 март 2016г. под надслов “Наука, образование, технологии.” [/sws_yellow_box]

Фотоизложбата “Дигиталните деца” се организира по повод първата годишнина на инициативата Digital KidZ от онлайн медия и агенция за стратегически маркетинг Newtrend: Media | Marketing | Events, Интеримидж и Дирекция Култура на Столична община.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php