Митове и легенди за децата и технологиите

036__MG_9437

Технологиите са заели важно място в нашето ежедневие, днес компютърът се е превърнал в необходимост във всеки дом, интернетът също, самите деца се ориентират изключително добре при работата с компютър или мобилни устройства. Според последни данни децата на 7-годишна възраст започват да използват интернет, за последните 5 години времето, което децата прекарват в интернет е нараснало 2 пъти, над 6 от всеки 10 деца във Великобритания притежава собствен таблет – макар да няма официална статистика, данните за България не са много по-различни.

Родителите имат различни притеснения, свързани с използването на компютър и различни джаджи от децата, ето и част от най-популярните митове:

Мит 1: Ако детето ми използва компютър всеки ден, ще се пристрасти

Това е реален „страх”, който се среща в по-голяма част от родителите, децата са в състояние да прекарат n на брой часове пред компютъра – например играейки. Решението на този проблем не е в пълната забрана на достъпа на децата до компютъра.

Според последни проучвания, ако родителите регламентират използването на компютър от децата за определени часове през деня, това би възпитало тяхното чувство за самодисциплина – децата се научават ефективно и пълноценно да използват времето си.

Интересен е фактът, че Бил Гейтс е позволявал на дъщеря си да използва компютър само за 45 минути на ден, когато тя е била на 10 години.

Мит 2:  Детето ми е твърде малко, за да използва компютър

Това твърдение съществува от години, а към днешна дата то вече не е валидно. Според изследвания децата на 3-4 годишна възраст, използващи компютър подсилват уменията си за решаване на конфликти в по-голяма степен от децата, които не използват компютър в същата възрастова група. Сред останалите ползи се открояват сръчност и стратегическо планиране.

Мит 3:  Видео игрите не носят никаква образователна стойност за детето ми

За по-голяма част от видео игрите, които децата харесват, се изисква някаква форма на мислене. Съществуват стратегически и образователни игри, които биха били полезни за вашето дете. Те могат да повлияят на децата в положителна насока – развитие на способността за обръщане внимание на детайлите, както и визуална памет.

Тези, както и други митове и легенди, ще бъдат развенчани на първата по рода си конференция DigitalKidZ, която ще се състои на 1 ноември.

Коментари

коментара

Коментарите са изключени.

css.php