4 уеб дизайн съвета как да задържим посетителите в нашия уеб сайт

Graphic-Design

Колко е важно да създаваме трафик към уеб сайта ни? А колко е важно да го задържаме? Отговорите на тези фундаментални въпроси се крият в множеството материали за SEO оптимизация, през които задължително трябва да минем, за да генерираме така желания голям брой посещения. Днес обаче ще разгледаме зависимостта на трафика от гледна точка на уеб дизайна.

Graphic-Design

Понякога е цяло изкуство да накараш посетителите ти да се задържат по-дълго на твоя уеб сайт. Но само съдържание някакси не е достатъчно, за да си вършим работата качествено. Нужно е и да сме креативни, вълнуващи. Сигурно звучи лесно, но изграждането на ангажиращо потребителско изживяване (User Experience, UX) от дизайнерска гледна точка, е най-съществената и значима задача.

Ако усещате нужда да „посъбудите“ вашия уеб сайт, вероятно тези няколко съвета ще са ви от полза.

1. Паралакс скролиране

Не че паралакс скролирането е най-новата тенденция в уеб дизайна. Даже напротив, ако се върнем малко назад ще забележим, че още 2012 година бе определяна като новаторска техника. В случая обаче я споменавам, защото чисто и просто това е най-елементарният и същевременно атрактивен метод за задържане на потребителите в уеб сайта ни (а и да не забравяме, че често в нашата страна тенденциите идват с „леко“ закъснение). Някои изследвания показват, че ангажираността на потребителя може бързо да се увеличи до 60-70%. Не звучи зле, а?

Паралакс скролирането придава дълбочина на потребителското изживяване чрез използването на многопластови фонови елементи, които плавно се движат с различна скорост, докато ние скролираме. Освен това добавя и нелошо 3D усещане.

Примери: http://pollenlondon.comhttp://discover.store.sony.com/be-moved/http://www.nytimes.com/projects/2013/tomato-can-blues/

2. Избягвайте изскачащи прозорци (Pop-Ups)

Почти винаги изскачащите прозорци предизвикват „бягство“ от уеб сайта, тъй като са нещото, което се появява без нашето желание. Вярно, с цел, може би добронамерена. Но в крайна сметка потребителя иска да има контрол. Затова един уеб сайт, създаден за средностатистическия потребител и нагоре, не би следвало да има изскачащи прозорци.

Рискът, което се поема с използването на този рекламен метод, е немалък, тъй като често прозорците биват определяни от потребителите като спам. И ако ви пука за репутацията ви, е хубаво да ги избягвате.

Ако искате да абонирате потребителите си за някаква услуга или продукт, вариантът е да вкарате такава секция в уеб сайта ви или изскачащ прозорец, но на излизане. Тогава изскочилият прозорец няма да се интерпретира като спам, ами като зададен въпрос, основаващ се на съдържанието на вашия уеб сайт.

3. Лесен за навигиране

Преди всичко вие имате някаква цел, която стремите да достигнете с вашия уеб сайт. Придържайте се към KISS практиката – Keep It Simple Stupid, за да предоставите най-краткия път на вашите посетители до така желания краен резултат.

Интегрирайте леснодостъпни за потребителя линкове, докато обръщате внимание на SEO линковете. Дръжте навигацията възможно най-опростена.

4. Адаптивни текст и изображения

Адаптивният дизайн е задължителният елемент за всеки един уеб сайт. Материалите на тази тема са трудно преброими, затова ще пропусна повторенията и ще обърна внимание на това, което може да пропуснете.

Важен момент, докато адаптирате вашия уеб сайт за различните устройства, е самото съдържание, което ще излагате. Ако във вашия случай, текстът е основният акцент, тогава той следва да бъде адаптиран също. Посетителите от мобилни устройства, например, нямат това време, а и желание, да отделят същото време за прочит, както посетителите на десктоп устройства. Съкращавайте и обобщавайте това съдържание, за да задоволявате максимално посетителите ви, без значение размера на екрана, който използват.

Това важи и за изображенията. Не кои да е, ами векторните такива. Векторните графики преди всичко осигуряват високо качество на изображението. Освен това и файловият размер е по-малък. Не на последно място обаче трябва да спомена и лесното, и бързо мащабиране, при което качеството на образа се запазва при различните размери. Един от най-използваните от дизайнерите формати е SVG.

responsive-typography

Тези техники са едни от най-често използваните, затова е хубаво да спазваме всяка една, ако не искаме да загубим значителна част от ангажираността на нашите посетители. И въпреки че може да звучат прости, докато не вложим достатъчно усилия да ги направим истински качествено, те няма да бъдат толкова ефикасни, колкото ни се иска.

Коментари

коментара

1 Comment

  1. L. казва:

    Интересна статия. Това за паралакс ефекта не знаех, че вдига до толкова потребителската ангажираност.

css.php