Adidas с нови маратонки от рециклирани рибарски мрежи

recycled-fish-net-ocean-trash-sneakers-adidas-6

Adidas си партнира с организацията Parley for the Oceans за да създаде коцепция за маратонки, изработени почти изцяло от рециклирана пластмаса и изхвърлени рибарски мрежи.

recycled-fish-net-ocean-trash-sneakers-adidas-4

Рибарските мрежи са основен източник на замърсяване на океана, тъй като не те подлежат на разграждане. Рибарите продължават да изхвърлят скъсаните си мрежи в морето, унищожавайки собствения си бизнес и прехрана без да го осъзнават.Adidas от своя страна беше обвниявана в замърсяване на околната среда от световната организация Greenpeace, но явно си е взела бележка и ще поеме в нова посока.

recycled-fish-net-ocean-trash-sneakers-adidas-5

В концепцията за маратонка, горната част на обувката ще бъде изработена от рециклиран полиетилен с вградени истински рибарски мрежи, а подметката ще бъде изработена от обикновено използвания за целта материал.

Идеята е нужните рибарски мрежи да бъдат събрани от активисти или конфискувани от бракониери. Интересно е, че партниращата организация на Adidas е направила експеримент и са проверявали рибари за около 110 дни, през които са конфискували над 72км нелегални рибарски мрежи. Мрежите са превърнати във текстилни фибри, които могат да бъдат вградени в различни дрехи и обувки.

recycled-fish-net-ocean-trash-sneakers-adidas-6

Надяваме се концепцията за маратонки на Adidas да стане реалност, защото освен и в полза на околната среда, те изглеждат и много добре.

Коментари

коментара

Коментарите са изключени.

css.php