Александър Атанасов: SSL сертификатите са бъдещето

Alex_Atanasov_Jump.bg

NewTrend.bg, 11.07.2011г. – Александър Атанасов е специализирал инсталиране, конфигуриране и оптимизиране на уебсървъри, а преди няколко месеца основава и Джъмп Хостинг Сълюшънс. Компанията предлага домейни, уеб хостинг решения, виртуални и наети сървъри, стандартни пакети и индивидуални конфигурации, а днес тема на разговор с нейния собственик и основател ще са хостинг пазара в България и неговото бъдеще.

 

1. Как оценявате пазара и кои са новите тенденции, които очертават развитието на хостинг услугите в България?

Напоследък все повече малки и средни фирми започват да осъзнават колко е важно присъствието в Интернет. Те разбират, че разширяването на достъпността на техния бизнес за потребителя може да им донесе големи ползи, независимо от това, че бизнесът им не е свързан по никакъв начин с онлайн услугите. В този ред на мисли все повече започнаха да навлизат нови за България мерки за сигурност и защита на потребителя. Такива са SSL сертификатите, който предпазват потребителя от кражба на лични данни. Тази тенденция се очертава да се развие доста бързо в близкото бъдеще.

2. Пред какви предизвикателства са изправени хостинг доставчиците в момента?

Най-голямото предизвикателство, пред което са изправени абсолютно всички хостинг компании, е предоставянето на качествана услуга. Това означава не само предоставяне на място, на което да качите уебсайта си, но и място, където Ви се осигурява бърз достъп, висока свързаност, сигурност на данните както и добра поддръжка. Въпреки че Jump.bg е от скоро на пазара, аз и екипът ми сме напълно наясно с изискванията на потребителя и ежедневно се стараем, за да покриваме тези критерии.

3. Как и кога създадохте jump.bg?

Стартирахме Джъмп Хостинг Сълюшънс ООД преди няколко месеца, така че тя е сравнително нова на пазара. По принцип новите компании не вдъхват доверие, но можем смело да твърдим, че за тези кратки месеци успяхме значително да увеличим авторитета си сред потребителите. Тези резултати бяха постигнати с доста усърден труд от моя страна и от целия екип. При самото стартиране ни беше напълно ясно, че това е сериозен бизнес и не можем да допуснем за нас да работят некомпетентни или немотивирани служители. Обслужването на клиента е от съществена важност за мен и екипа още от самото начало и не смятаме това да се промени за вбъдеще.

4. Какво отличава услугите на jump.bg от конкурентните на пазара?

Едно от най-важните неща, както споменах, е предоставянето на качествени услуги и поддръжка. Не всеки човек е на „ти“ с технологиите и именно тук важна роля играе нашата бърза и адекватна 24-часова техническа поддръжка. Някои от услугите, които предлагаме – достъпни VPS сървъри, Видео Хостинг, SVN поддръжка и т.н., са рядко срещани за българския пазар и именно затова сме се постарали да запълним тази ниша. Изборът на локация за разположението на клиентския уебсайт също е от голямо значение. Именно заради това, ние предоставяме сървъри, намиращи се в Нюрнберг, Германия и София, България. Потребителят има право на избор между тези две локации при самото регистриране на услугата. Длъжни сме да отблележим, че за да поддържаме висок стандарт, ние работим постоянно за подобряване качеството на нашите услуги.

5. Какво трябва да запомнят потребителите преди да изберат своя хостинг план – кои са основните критерии при избор на „подходящ“ хостинг план?

Повечето потребители са свикнали да избират своя хостинг план според ограниченията на дадени ресурси. В България от доста време е разпространено ограничението за процесорно време при споделените хостинг планове. Поради това е нормално клиентът да съблюдава тези ограничения и това дали ресурсите ще са му достатъчни. Затова решихме да премахнем ограничението на процесорното време при споделените ни хостинг планове. По този начин всеки може да стартира с малък и подходящ за него план, а с течение на времето винаги може да смени текущия си хостинг план.

6. Каквa е политиката на компанията по отношение на виртуалните сървъри и облачните технологии?

Виртуалният сървър е една доста мощна услуга, предоставяща достатъчно ресурс за големи уебсайтове с много трафик и посещения. Въпреки това все повече фирми от малкия и среден бизнес купуват VPS услуги именно заради тяхната гъвкавост и богатия набор от възможности, с които превъзхождат споделения хостинг. Cloud или облачните технологии все още тепърва се развиват на българския пазар. За момента Jump.bg не предлага подобен тип услуги, но това не означава, че не сме планирали тяхното въвеждане вбъдеще.

7. Как оценявате развитието на интернет бизнеса в България?

Интернет и бизнеса в Интернет започват все повече да навлизат в нашето ежедневие. Доста фирми се преориентираха и към извършването на дейност онлайн. Тази тенденция се засилва още повече с оглед на неограничените възможности, които глобалната мрежа предоставя. Всички сме свидетели на бума на онлайн магазини и сайтове за групово пазаруване. Разрастването на интернет бизнеса е от голяма полза и за потребителите, защото това спомага за по-богат избор и по-качествени услуги.

8. Каква е вашата прогноза за следващите пет години?

Бъдещето е доста неясно понятие и често прогнозите се разминават с действителността. На всички е ясно обаче, че от интернет бизнесът има още какво да се желае. Прогнозите ми са, че с нарастващите потребителски изисквания на фирмите ще им се наложи да поддържат стабилен темп на развитие ако искат да са конкурентноспособни. Със сигурност ще има и такива, които ще бъдат „изхвърлени“ от пазара. Всичко това поставя пред нас предизвикателството да бъдем иновативни, далновидни и да се борим с хъс за успехите си.

Коментари

коментара

Коментарите са изключени.

css.php