Цветелина Ненкова, SuperHosting.bg: „За здравословния дигитален живот!“

562288_3566784483389_1165423863_n

Днес започваме деня си с Цветелина Ненкова от SuperHosting.bg, с която разговаряме за корпоративно социалната отговорност на най-голямата и бързо развиваща се хостинг компания в България, защо подкрепят учениците и каква е тяхната мисия да участват и да подкрепят Digital KidZ на 01 ноември в София.

562288_3566784483389_1165423863_n

_ Каква е Вашата лична мисия с участието Ви в Digital KidZ?

Digital KidZ  e събитие, което само по себе си е мисия. “За здравословния дигитален живот!” – така мога да определя моята мисия.

Технологиите са част от ежедневието ни. Не можем и не трябва да ги забраняваме на децата си. В никакъв случай не бива да отъждестваваме дигиталния свят с Facebook, игри и безцелно сърфиране в Интернет. Дигиталният свят крие безкрайно много възможности за нашите деца, възможности, които ще им помогнат да израстнат в тази среда, да я изучат и да могат утре свободно да си служат с нея в професионален аспект. И най-важното – да станат онези професионалисти, от които IT секторът в България има нужда.

Не случайно използвах определението “здравословен”. Да растеш здравословно в дигиталната среда означава да изследваш нови възможности, които имат лична и обществена полза. Ако едно дете има талант в IT средите, знакът “Влизането строго забранено” трябва да бъде отместен.

_ Ако трябва да опишете дигиталните деца с три думи, кои ще бъдат те?

Любознателни, успяващи, WEBтърсачи.

_ SuperHosting.bg е представител на бизнеса и въпреки това сте една от компаниите най-силно ангажирани с децата и подрастващите – какви са целите, които си поставяте?

Да запознаем децата, техните родители и учители с възможноститие, които дава дигиталния свят, като започнем от основата. Нашите услуги са именно основата за тяхното бъдещо онлайн присъствие. А нашата цел е заедно да положим тези основи. Поради тази причина създадохме и програмата Ученици.БГ, която се радва на успех повече от две години. С нейна помощ раздадохме безплатни хостинг акаунти на ученици и учители в над 70 града в страната.

За нас е важно децата знаят какво е хостинг, какво е домейн, да могат да качат техен проект на реален хостинг акаунт и утре, когато излязат на пазара на труда, това да е нещо познато за тях. И ще продължаваме да работим в тази посока.

_ УЧЕНИЦИ.bg е проект на Superhosting.bg е насочен към учениците и учителите, които искат да се развиват в областта на WEB и IT технологиите – кога смятате, че е удачно едно дете да седне за първи път на комютъра?

Тогава, когато то самото почувства тази необходимост. И тук важи всеобщото правило “Всичко е полезно в умерени количества”. Тази необходимост може да бъде възпитана от семейството, може да се появи и самоинициативно. Ако едно дете расте в семейство на програмисти или дизайнери например, неизбежно е да се сблъска от рано с технологиите. Те за него ще са непознатата територия, чиито тайни е спешно наложително да опознае.

Аз самата за пръв път седнах на компютър в осми клас. Сега децата сядат доста по-рано. Грешно е комютърът да се асоциира с игри, социални мрежи и всички други негативни аспекти. Днес въпросът не е “Как да забраним достъпа на детето до лаптопа, таблета или смартфона”. Въпросът е “Как да възпитаме онлайн поведението на нашето дете в дигиталния свят, за да получим максимума от него в положителен аспект”.

_ Ще се съгласите или ще отречете, че уменията по програмиране не са задължително еквивалентни на професия програмист?

По-скоро ще го отрека. Счита се за еквивалент, когато уменията ти са наистина добри. Това, че можеш да редактираш код например, не те прави програмист. За да си програмист наистина, трябва да познаваш кода в дълбочина и да умееш да напишеш код от нулата. Аз също мога да правя колажи, но това не ме прави дизайнер.

_ Какво бихте посъветвали родителите, които „предпазват“ децата си от технологиите?

Не забранявайте, а възпитавайте. Не гледайте на технологиите като заплаха, а като възможност за вашето дете да развива потенциала си. Технологиите няма да изчезнат, а децата ни не познават времето на пощенските картички, които пристигаха при нашите роднини, след като сме се върнали от морето, нито приветливия глас по домашния телефон: “Здравейте, може ли Цвети да се обади? Днес не бях на училище и ще я помоля да ми продиктува домашното”.

Технологиите са част от живота на нашите деца. Използвайте ги разумно, вложете средства в тях в името на развитието на вашето дете, в името на това те да служат на него, а не то на тях!

[sws_yellow_box box_size=“620″] Повече по темата можете да научите по време на Digital KidZ на 01 ноември в хотел „Земята и хората“. Digital KidZ има две паралелни лекционни  направления – за родители и учители (как да общуваме с децата си и извлечем полза от използването на дигитални технологии) и за бизнеса (как новите неформални лидери на мнение променят бранд комуникациите и как да общуваме с тях). Ако желаете да се присъедините към конференцията, докато децата ви се забавляват с „технологичните“ предизвикателства, които сме им подготвили, можете да купите билети ТУКПрисъствието на деца до 15 години е безплатно. [/sws_yellow_box]

Коментари

коментара

Коментарите са изключени.

css.php