Как мрежата ви от контакти ще ви помогне при търсенето на нова работа?

Email-Marketing-tips

Случва ли ви се да попадате в трудни ситуации, в които трябва да напишете имейл, но не знаете нито как да започнете, нито какво да напишете. Ако сте сбъркали, е трудно да признаете грешката си; ако ви помолят за услуга, е трудно да откажете; ако пък вие имате нужда от услуга, не се чувствате комфортно да поискате и т.н. Започваме да разглеждаме именно такива ситуации и ще представим практични съвети как да излезете от подобни неловки положения.

Email-Marketing-tips

Първият случай, който ще разгледаме в този материал е често срещан. От известно време сте в процес на търсене на работа, имате голяма мрежа от контакти, но не знаете как да я използвате за намирането на нова работа. Чувствате се неудобно да поискате помощ или просто не знаете как да го направите. Истината е, че хората с удоволствие ще ви помогнат, а това, което вие може да направите е да ги улесните максимално като кажете какво точно ви трябва. Така и резултатът ще бъде по-добър. Ето основните точки, които да включите във вашия имейл.

Освен резюмето, което вече имате, подгответе схематично описание на вашия досегашен опит. Не става въпрос за ново  резюме, а за изброяване на последните три позиции, които сте заемали. След това избройте идеалните позиции за вас и накрая посочете 4-5 мечтани компании, в които искате да работите. Тази информация е напълно достатъчна за вашите контакти, за да се ориентират в ситуацията.

Следващата стъпка е изпращането на масов имейл, т.е. имейл до всички ваши контакти, като, разбира се, ще има и такива, които да изключите от списъка – бивши шефове, ментори, близки приятели. Ще ги изключите, защото това е един универсален имейл с примерна структура:

Здравейте, колеги и приятели. 

Както повечето от вас знаят, работя на текущата си позиция повече от 3 години и напоследък се оглеждам за нови възможности. Търся ново предизвикателство в областта на връзките с обществеността. 

По-конкретно се интересувам от позиция в София, за предпочитане PR и дигитален маркетинг. Бих искал(а) да се присъединя към агенция, но мога да обмисля и някоя интересна работа от вкъщи.

Ако знаете за подобни възможности, ще се радвам да споделите с мен. По-долу включвам информация за миналия ми опит, за желаните от мен позиции и компании, както и резюмето си за препоръки. 

Благодаря предварително за помощта! Надявам се, че сте добре и скоро ще се видя индивидуално с всеки от вас.

Така изглежда един универсален имейл, който може да бъде широко приложим за мрежата ви от контакти. Но освен него, не забравяйте и онези „специални“ хора, които изключихме по-горе. За тях ще трябва да отделите време за персонални съобщения, тъй като се предполага, че с тях сте по-близки и комуникацията може да протече на по-неформално ниво.

social-media-job-hunting

Бъдете търпеливи. Заредете се с търпение, защото отговорите може да се забавят, но това не бива да ви обезкуражава. Ако е минало прекалено много време и вие продължавате да търсите, нищо не ви пречи да изпратите още един имейл, като напомняне.

Здравейте на всички,

Благодаря много за страхотните връзки и обратна връзка, които ми изпратихте досега. Исках да ви уведомя, че продължавам да търся перфектната възможност и ако имате предложения, съм отворен(а) за тях.

Накрая, но не на последно място – не забравяйте да благодарите за всеки един отговор, който ваш контакт ви е върнал. Независимо дали предложението е било подходящо или не, благодарете. Хората са щастливи, когато помагат и още по-щастливи – когато помощта им бъде оценена. 

Ето, това са стъпките и са толкова простички, нали? Мрежата от контакти е за това, за да се използва в правилния момент. Колко по-правилен от момента, в който търсите ново предизвикателство в професионален план.

Коментари

коментара

Коментарите са изключени.

css.php