Режим „бременна“

women-delay-kids

Две китайски високотехнологични фирми са се сблъскаха над нов безжичен рутер със специална настройка за бременни жени.

women-delay-kids

Qihoo 360 първи представиха устройството, нова версия на съществуващ продукт, който има три настройки- дълбочинен, балансиран и за „бременни жени„. Фирмата твърди , че третият режим намалява радиацията, излъчвана от рутера с 70%.

Въпреки това, тек гиганта Xiaomi обвини Qihoo на всяване на паника.

„Така нареченият режим за бременни е просто маркетинг тактика. Използването на Wi-Fi е безопасно, така че, моля, бъдете спокойни, когато го използвате“, каза Xiaomi в публикация на сайт за социални медии -Weibo.

Двете фирми са ожесточени съперници и Xiaomi също наскоро пусна нов рутер продукт, който предлага шест терабайта съхранение и високоскоростни връзки, но не включва тази настройка. Джоу Хонгуи, главен изпълнителен Qihoo, твърди че фирмата се е насочила към “ хората, които се страхуват от радиация“, защото знаят че радиацията крие истинска опасност.

Има спорове около последиците за здравето на електромагнитни сигнали, като този от Wi-Fi върху хората – въпреки че е научнодоказано, че ниските нива и нейонизиращи характеристики, използвани от телекомуникационните устройства, не причиняват значителни вреди.

The BabySafe Wireless Project е базираната в САЩ кампания, която твърди, че безжичната радиация носи риск за бременните жени и техните неродени бебета. Въпреки това Световната здравна организация казва, че досега няма доказателства за подобни твърдения.

„Данните показват, че излагането типичните нива на радиация от Wi-Fi не води до увеличаване на риска от нежелан изход като спонтанни аборти, малформации, ниско тегло при раждане, както и вродени заболявания“, според уебсайта на СЗО.“Въз основа на скорошно задълбочено преразглеждане на научната литература, СЗО стигна до заключението, че настоящите доказателства не потвърждават наличието на каквито и да било последици за здравето от излагането на ниско ниво на електромагнитни полета.“

*По материали на BBC

Коментари

коментара

Коментарите са изключени.

css.php