Готови ли сме да допуснем изкуствения интелект в живота си?

Progression-of-Artificial-Intelligence

Изкуственият интелект далеч вече не представлява научната фантастика, с която дълги години го свързвахме, той все повече навлиза в живота ни като нормално част от ежедневието ни.

Искаме или не, по един напълно обясним начин имаме нужда от съжителство с изкуствения интелект, защото той ни дава възможност да улесним всяко свое действие. От GPS устройствата в колите ни до аутокоректа на телефоните ни, все нови и нови технологии, с които до такава степен сме свикнали, че използването им се е превърнало в естествен рефлекс за нас.

Progression-of-Artificial-Intelligence

Може би заради картината, която големите филмови продукции ни представят, но асоциацията с робот не е това, което изкуственият интелект представлява – роботът е просто вид кутия, в която може да го поставим, а софтуерът вътре в кутията е изкуствения интелект, който работи така „човешки“. Тоест, няма защо да се страхуваме, че човекоподобни роботи ще ни унищожат и завземат планетата, а по-скоро трябва да се отърсим от враждебността и да се радваме, че с прогреса на технологиите ще се откриват по-добри перспективи за нашия живот.

Разбира се, всяка нова „играчка“ може да бъде колкото полезна, толкова и вредна в ръцете на притежателя си. От нас зависи как виждаме бъдещето си и колко точно искаме да инвестираме в него. Примери за човешкия скептицизъм и изкуствения интелект могат да се дадат много, но нека разгледаме два от най-скорошните:

Преди близо месец Microsoft пуснаха първия чатробот онлайн с красивото име Тай. Тя беше създадена като обикновен тенейджър, който иска да е в крак с тенденциите и следи случващото се в социалната мрежа Twitter. Готова е да ти отговори на всякакви въпроси стига да се обърнеш към нея, а колкото повече неща я питаш, толкова по-умна става тя. В рамките на 24 часа хора от цял свят изпращаха расистки запитвания към чатробота, на които Тай се научи да отговаря по също толкова циничен начин. Всичко това се превърна в огромен скандал с последици за компанията, създател на Тай, а ние потвърдихме за себе си, че трябва да взимаме сериозни предпазни мерки при създаването на интелигентни машини.

Друг подобен пример е историята на дружелюбния робот HitchBOT. Създаден с мисията да пътува, в периода от 2014-та до 2015-та той посещава дестинации като Канада, Германия, Холандия до момента когато започва пътешествието си в САЩ и на втората седмица от престоя си в страната бива унищожен. HitchBOT е проектиран да бъде изцяло зависим от добротата на непознати. Той не може да се движи самостоятелно, а има нужда от приятелски настроени хора, които да го взимат със себе си от място на място. Роботът е социален експеримент, предназначен, отчасти, за да се тества човешката психология, когато се сблъсква с определена технологична новост. Изводът тук е, че хората не са готови да споделят бита си с други интелигентни създания, бидейки те просто машини с умен софтуер.

Hitchbot-1-EPA

Опитите ни завършват горчиво, но от научна гледна точка трупаме богат опит, който ще ни помогне за напред в разгадаването на човешкото съзнание и пълното интегриране на изкуствения интелект в обществото ни. Като човешки същества ни остава да подкрепяме процеса по развитие на тази технoлогия, за да съществува възможността в най-необходимите за нас моменти да получим лесен и бърз достъп до високо-технологична помощ.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php