Маркетинг автоматизация – модерната необходимост

newtrend-marketing-automation-modern-necessity

В свят, в който живеем чрез телефоните и компютрите, а продуктите, които ни се предлагат са безброй, става все по-трудно за маркетинговите и рекламни агенции да ви представят предложенията си и да се преборят с конкуренцията. С всеки изминал ден дигиталната реклама става все по-скъпа и компаниите не искат да дават нито лев в излишък, ако посланията им не са насочени към потенциалните клиенти.

Маркетинг автоматизацията все още не е достатъчно популярна услуга в България, но навлиза стремително в дигиталния свят и скоро ще се превърне в абсолютна необходимост.  Повечето управители/собственици на компании бягат от нея, не защото не е достатъчно ефективна, а защото не могат да разберат как работи. Реално това е един от най-модерните и много успешни начини за повишаване на продажбите, респективно печалбата. Изследванията доказват, че използвайки маркетинг автоматизация, вие може да увеличите приходите си десетки пъти.

 

Какво е маркетинг автоматизация и има ли почва у нас?

Представете си, че сте 50-годишен управител на голяма международна компания за обувки, който обаче се придържа стриктно към своите навици. Всеки ден отивате на работа в 8 ч. и си тръгва в 20 ч. Обядва точно в 12 ч., карате се с подчинените в 14 ч., с любовницата в 16 ч., със съпругата в 18 ч. и така нататък…  Един ден обаче установявате, че май имате проблем с простатата. Тайно от всички започвате да търсите в Google симптоми на простатит, бабини илачи за простата, лекарства за справяне с положението…

Съвсем скоро установявате, че всеки път, когато си отворите телефона в 12.30 ч. след като сте се наобядвал ви излизат реклами за препарати за проблеми с простатата. Оказва се, че фармацевтична фирма Х е използвала маркетинг автоматизация, за да изследва живота и навиците ви. Тя ви познава почти толкова добре, колкото и съпругата ви. Наясно е, че в 8 ч. няма смисъл да ви показва рекламите си за простатни проблеми, защото тогава сте на оперативка. Нито пък в 18 ч., когато сте ядосан след поредния скандал и търсите в Google статия с „10 начина как да убия жена си“…  Рекламата излиза точно в момента, в който вие сте свободен и имате и време, и желание да научите нещо повече за препаратите срещу простата.

С други думи – вие сте попаднали в мрежата на маркетинг автоматизацията. Рекламите на фирмата Х да се показват точно на определени хора, с определени интереси, в най-подходящото за тях време и място. А не всеки път, когато отворите таблета и компютъра, да ви заливат предложения на продукти, които са напълно неподходящи за вас.

Маркетинг автоматизацията е предварително проследяване на вашите действия (къде сте, какво правите в момента, какво търсите/четете/гледате онлайн), след което анализиране на тези данни (кога сте най-зает, кога имате свободно време), последвано от предлагане на даден продукт под формата на реклама да кажем, а може би и телефонно обаждане или имейл. И всичко това се извършва от софтуер.

Маркетинг автоматизацията е начин, по който чрез програма, компанията Х може да разбере по-подробно клиента си – какви са неговите навици, неговите предпочитания, неговите връзки, дори. Чрез подобно опознаване на клиента, софтуерът на фирмата Х ще му предложи или направо ще му продаде продуктите си. С други думи  – да стреля право в целта.

 

Как маркетинг автоматизацията работи за вас?

Представете си какво може да направи това нещо с вашата международна компания за обувки. Софтуерът ще следи бъдещите потребители, техните навици, техните интереси, ще прихване момента, в който те имат нужда от маратонки, ще им предложи вашия продукт в най-подходящото време, ще им изпрати мейл със сезонните предложения или тези с отстъпки и накрая ще им прибере парите под формата на покупка. И всичко това без човешка намеса.

При маркетинг автоматизацията с помощта на стратегически начертани клиентски пътешествия, вие може предварително да зададете по какъв път бихте искали даден клиентски сегмент (например лоялни клиенти) или кампания да премине.

Едно от предимствата на маркетинг автоматизацията е, че след като веднъж си свършите работата, създадете съдържание и набор от правила, вашата програма ще работи за вас с много малко надзор. Софтуерът ще е на разположение 24 часа в денонощието, за да разучава, търси и най-вече за да обгрижва вашите потенциални и реални клиенти.

На второ място чрез тази модернизация на маркетинга си, ще имате възможност да търсите и привличате много повече хора към продуктите си. Преди години (а в някои фирми дори и сега), отчаяна секретарка пишеше мейл до всеки клиент с думите: „Благодарим ви, че се свързахте/купихте от нас. Моля, попълнете този въпросник, за да получим обратна връзка.“ В днешния дигитален свят подобно нещо е недопустимо, още повече когато работата на бедната секретарка може да се извърши от софтуер, който не само, че ще ви праща благодарствени мейли и форми за обратна връзка, но и ще анализира всички данни, ще ви подава информация дали клиентите ви, които живеят на улица У, отново са се върнали да купят нещо от вас.

Чрез маркетинг автоматизацията вие намалявате човешкия фактор в работата и съответно минимизирате възможността за грешки при по-незначителните процеси. Така маркетинговите специалисти ще имат повече време да се концентрират върху креативността на кампаниите си, както и на по-добра връзка с клиента отвъд машиналното пускане на реклами и имейли. Това от своя страна ще повиши продуктивността на маркетинговия отдел, а оттам и продажбите и печалбата.

Много клиенти биха се почувствали „следени“ от вашия софтуер, но да говорим направо – чрез маркетинг автоматизацията печелите и вие, и те. Вие – защото търсите, намирате, предлагате и продавате продуктите си на точния клиент. Те – защото получават точно онова, от което имат нужда без да бъдат заливани с досадни и напълно ненужни за тях реклами.

Убедихте ли се в предимствата на тази услуга? Ако, отговорът е „Да“, то да започваме. Пишете ни на sofia@newtrend.agency и ще ви помогнем да автоматизирате маркетинг процесите си.

 

Коментари

коментара

Коментарите са изключени.

css.php