Без офиси в бъдещето

qaZcFEq

Живеем във века на технологиите, в който хората работят заедно от различни часови зони и страни и вероятно никога няма да се срещнат. Работния процес подлежи на драстични промени, които не можем да пренебрегнем. В последните години зачестиха обявите за работа на „гъвкаво“ работно време, появиха се много от т.нар. co- working места, фрийлансърите се множат с всеки изминал ден. Какво означава това? Казано с няколко думи- офисът и работата 9-17 са отживелица!

qaZcFEq

Често ние, хората, изпреварваме времето си и се движим и развиваме по- бързо от организациите, които управляваме или в които работим. Какво всъщност се случва? На крилата на wi-fi успяваме да съхраним нужната ни информация на облак; можем да работим заедно с екипа си, дори да сме физически разделени; провеждаме видео конференции и скайп интервюта; телефоните ни са смарт и можем да ги използваме вместо лаптоп докато се разхождаме в парка. Работата е по- скоро състояние на ума, а не място. Офисът се превръща в ненужен разход.

Служителите вече не мислят само като служители, те започват да мислят и през призмата на консуматори и изискват иновативност и качество както извън офиса, така и в офиса. Ако технологиите в офиса са бавни и стари, а вкъщи човек работи с последно поколение софтуер и хардуер, то е нормално по време на работа да е изнервен и непродуктивен. За мениджърите е важно да разберат, че не могат да изискват креативност от служителите си, без да осигурят подходяща и креативна екосистема. И тъй като не всички организации могат да си позвилят да подражават на Google и Microsoft и да създадат стаи за почивка, фитнес, йога и спане в офиса, понякога осигуряването на тази екосистема означава… работа вкъщи.

Промяната, през която минаваме в момента, вещае че в бъдеще не фиксираните длъжности и длъжностните характеристики, а именно личността и личностните характеристики ще са водещи. Часовете за работа вече са без значение, важно е работата да бъде свършена. Заплатите не са базирани на „колко часа бях в офиса“, а на „колко от целите на компанията реализирах“. Работата, която свършваме в офиса, може да бъде свършена също толкова ефективно и вкъщи, и в co- working офис, и в чужбина, и в парка… От нас зависи дали ще се борим срещу течението или ще се възползваме и ще яхнем вълната на високите технологии.

Коментари

коментара

2 Коментари

 1. Ясен Трахнов казва:

  По принцип страхотна тенденция, но да не забравяме за разните минуси идващи с нея 🙂
  Като човек работещ основно с колеги в Америка изпитвам огромно щастие, че не си виждам мейла в 22-23-00 часа 🙂 Ако трябваше да се съобразявам с тяхното работно време, то социалният ми живот би изчезнал 🙂
  Работата в офиса също си има плюсове. Няма тичащи деца, на обяд не се занимаваш с готвене, а просто отскачаш до ресторанта долу. Имаш възможност да се концентрираш над работата си 🙂
  Според мен най-удобното за работещият би била симбиоза м/у тази нова тенденция и наличието на нормален офис 🙂 И това го пиша като човек който всъщност се възползва от такъв вариант. Има си дни в които не желая да работя от вкъщи. Разбира се съществува и другият вариант – зная, че в офиса нямам нищо за правене, та няма и смисъл да се разхождам до там :))

 2. Венцислава казва:

  Благодаря за коментара, Ясен 🙂
  Факт е, че работата от дистанция има и своите минуси. Обещавам да ги разгледам в следваща статия и ще те цитирам.
  Очаквай! :))

css.php