Samsung изостава, Apple напредва. Има ли нов лидер при производителите на смартфони и къде е уловката?

samsung-store

Samsung обяви резултатите си за последното тримесечие Q4 на 2014 година и за разлика от рекорда, поставен от Apple, корейската компания регистрира спад на приходите. През Q4 Samsung има приходи на стойност 48,6 млрд. долара с чиста печалба от 4,87 млрд. долара, а за Apple приходите са на стойност 51,2 млрд. долара, от които чистата печалба е 18,04 млрд. долара. Все по-често се коментира темата за нов лидер при производителите на смартфони, но доколко основателно е това.

samsung-store

Защо Samsung е лидерът? Защото продава най-много устройства, логично е. Компанията обяви, че за четвъртото тримесечие на 2014 година са продадени 95 млн. мобилни устройства, 70% от които са смартфони. Това се равнява на между 71 и 76 млн. единици, а Apple, от своя страна, са продали 74,5 млн. единици с марката iPhone. Излиза, че двете компании се доближават изключително много и е възможно да имаме нов лидер на пазара на смартфони.

Една малка подробност, която много анализатори пропускат е разликата между думите „продадени“ и „доставени“ (shipped). В интерес на компаниите производители е да обявят колко устройства са доставили, но няма гаранция, че всичко, което се достави, ще се продаде. Както при Samsung, така и при Apple със сигурност има разминавания в цифрите доставени/продадени, но тъй като Samsung не дава конкретен брой , а „говори“ само в проценти е трудно да се даде категоричен отговор на въпроса „Имаме ли нов лидер?“.

Напрежението в мобилния свят започна да се усеща и Apple никога не е бил по-близо до върха. Интересно какво предстои оттук нататък. Смятате ли, че е възможно Apple да детронира настоящия, дългогодишен лидер Samsung?

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php