Facebook и работа

WorkFacebook

Чудиш ли се как минава един обикновен работен ден на един средностатистически служител? Недей. Това, което правиш ти-  начините, по които работиш и се разтоварваш през тези 8 часа са почти идентични на моите и на всички други. И аз се въртя в колелото – работа, Facebook, работа, Youtube, работа, статия от някое онлайн списание. И към края, вече уморена от дългия ден, само разглеждам и скролвам надолу в социалните мрежи и се чудя как да накарам часовника да върви по-бързо.

WorkFacebook

Според последни проучвания близо 45% от служителите признават, че използват Facebook на работа. Признават. Реалните проценти на тези, които отделят време на онлайн случващото се, е около 75% по последни наблюдения. Освен Facebook, популярни „дестинации“ в интернет пространството са LinkedIn, Youtube, Twitter и различни блогове.

Всъщност съществуват много неща, които човек може да върши, за да си губи времето на работа. Разговорите с колеги, отделяне на внимание на незначителни проблеми,случвало ми се е дори да ходя до машината за кафе и диспенсъра за вода, които се намират на едно и също място, по различно време, само и само да пропилея още пет минути. Но един от най-големите виновници за губене на време на работното място си остава сърфирането в интернет. Въпросът всъщност е- дали това губене на време ни прави по- продуктивни, защото се „презареждаме“ или наистина просто запълваме работните часове с празни действия?

Ето ви и двете гледни точки -какво може да означава видимото за работодателя бездействие на служителя и защо всъщност служителя го прави:

Какво мисли един работодател ?

Ако говорим за времето като разменна единица, то във всеки случай „времето е пари“ е най-актуалният пример за заетост в нашия свят. От гледна точка на човека, управляващ компанията, твоето време е строго заплатено и поради тази причина то е и строго разпределено за задачите, които имаш да изпълниш. С оглед на това времето, изкарано в интернет, е загуба на работно време, което е равносилно на загуба на пари за фирмата. Затова и все повече компании използват инструменти за уеб филтриране на служебните компютри, за да блокират или да следят сайтовете, в които се влиза и ако се засече злоупотреба, то тогава се инсталира и софтуер за мониторинг на действията на потребителя на определен компютър.

Това се прави с ясната идея, че технически грамотните хора съвсем спокойно могат да получат достъп до любимите си уеб сайтове през телефона си или чрез прокси. Във всеки случай това е добра бизнес стратегия за компаниите да създават и прилагат политиката си за лично ползване на интернет в рамките на компанията, която от своя страна е заинтересована да повиши нивата на производителност. От една страна това наистина може да подобри продуктивността на служителите, но и да повиши сигурността на фирмената информация, на фирмените компютри и да намали текучеството на възможните проблеми, които възникват, свързани с ефективността на работата на служителите.

Какво мисли един служител?

Никой не е способен да работи 8 часа нонстоп без да поиска да си почине, да се разсее, да се  зареди. Всеки служител, който съществува в която и да е фирма, смята че именно защото времето му е платено, той може да прави неща, които да накарат това време просто да си мине. Тук делим вече хората на такива, които могат да свършат задачите си в уговореното време без неимоверни усилия и такива, на които им трябва повече време, за да постигнат изисквания от тях резултат. И тук няма нищо грешно. Защото всеки един от нас притежава една от тези видове характеристики. Едната страна е да работиш с максимална сила за един час и после да си почиваш 30 минути и така до края на работното време, а другата – да работиш с умерено темпо, но цял ден.

Последните проучвания напълно дискредитират негативните ефекти от интернет активността на служителите. Става ясно, че се отчитат доста големи плюсове в продуктивността на труда, когато служителите имат достъп до интернет. Смята се, че тази активност помага на ума ни да остане свеж и на  много добро усещане за нещата и деня, когато се завърнем отново към работата си. Подтикнати от тези изследвания, съществуват компании, които повишават креативността и способността за решаване на проблеми на своите служители като им предоставя достъп до свободната социална мрежа.С други думи- при наличието на проект, в които трябва да се мисли иновативно, позитивното настроение, което идва от интернет почивката, може да помогне.

Какво мисля аз?

Нищо крайно не е ефективно в случая – нито прекаленото ограничаване, нито прекаленото своеволие.  Както един служител трябва да има отговорност към работния процес, така и работодателя е хубаво да има предвид, че в работата трябва да има разнообразие и удовлетвореност, за да има добри резултати.  В сегашно време носител на забавление на работното място са именно социалните мрежи. Чрез тях човек не се чувства пренебрегнат от заобикалящия го свят и успява да превърне информацията, която получава в добро настроение.

Аз съм от хората, за които продуктивността е тясно свързана с идеята за време за себе си в рамките на работния ден. И умея да си доставям този зареждащ ме поток от информация чрез достъпа си до свободното интернет пространство. Но много важно качество, което успях да изградя с времето, е да разпределям правилно задачите си и времето, което им отделям, за да съм максимално ефективна. Не бих била във Facebook, ако имам много важна задача, която трябва да се свърши и която ще рефлектира в статистиката на работодателя ми. Отговорност. Това е думата. Хубаво е човек да има отговорност дори и към свободното си време. Научих се на отговорност, за да съм максимално адекватна към заобикалящата ме среда, за да бъда конкурентноспособна.

Много важно умение е да можеш да превключваш на различни канали много бързо- от работа – към кратко зареждане и после отново към работата.Това умение помага да избегнем ситуацията, в която  докато работиш върху задача или проект мислиш за това, каквото се случва във Facebook или обратното. Или пък можеш да се научиш да медитираш. Също помага за по- висока продуктивност.

Моята идеална работна среда е – неограничен достъп до мрежата с достатъчно отговорни и мислещи служители, които да определят приоритетите си за деня по правилния начин – ефективен спрямо тях и продуктивен спрямо компанията, в която са.  

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php