Facebook с ново приложение в САЩ, но не и в Европа

facebook-moments-app-1-1280x689

През изминалата седмица Facebook пусна ново приложение на пазара- Moments– приложение за лицево разпознаване, което позволява по- лесно споделяне на снимки сред определени групи от хора. Moments обаче се предлага само в САЩ и вероятно няма да бъде достъпно в Европа от съображения за сигурност.

privacy-concerns-prevents-facebook-moments-from-coming-to-europe

Един от мениджъртите на Facebook- Ричард Алън казва:

„Регулаторните власти ни казаха, че за да пуснем приложението в Европа, трябва да предлагаме избор за участие или неучастие на хората, а в момента Moments не разполага с такъв. „

Технологията за разпознаване на лица, известна още под името „faceprint” технология не бе така добре приета в Европа, както в САЩ. Технологията работи чрез сканиране на снимките на определено лице, като след това сравнява характеристиките на лицето с база данни от други сканирани лица. Колкото по- добра става технологията, толкова повече растат и етичните спорове около нея.

Moments-Cartoons

Още в края на 2010-та година Facebook предостави приложение  (включено по подразбиране), което използваше тази технология за да „тагва“ автоматично хора по споделените снимки. През 2012-та обаче приложението беше спряно в Европа заради одит от Ирланските власти.

За момента бъдещето на Moments в Европа остава неясно, а етичния спор между Facebook и европейските законодатели продължава.

Коментари

коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

css.php