Защитени ли са данните ни в WhatsApp?

изтеглен файл

Новите условия за използване на услугата WhatsApp причиняват проблеми със защитата на личната информация на потребителите.

изтеглен файл

След като от компанията обявиха, че ще започнат да споделят телефонните номера, данните в профилите и онлайн статуси с Facebook – компанията-майка на приложението – много хора се надигнаха в недоволство, че законово правата им биват нарушавани.

Малко след като тази новина беше публикувана, групи от адвокати на частни лица се обединиха с цел да осъдят решението на Facebook и WhatsApp, което нарушава редица закони, отговарящи за закрилата на личната информация на потребителите на социалните мрежи. Групите обвиняват WhatsApp в лъжа, следваща обещанието на компанията по време на продажбата ѝ на технологичния гигант през 2014-та, че политиката и за поверителност няма да бъде променена и личните данни на ползвателите на приложението никога няма да бъдат използвани или споделяни където и да е.

От WhatsApp отвърнаха на обвиненията, че се налага да споделят ограничени данни с Facebook, за да тестват нови функции, предназначени да помогнат на потребителите да „общуват с бизнеса,“ получавайки известия за измами от банки или самолетни закъснения от авиокомпании. От компанията също твърдят, че всички съобщения ще продължават да бъдат напълно криптирани и нечетливи от персонала на Facebook и WhatsApp.

Всичко това може да звучи като изпадане в ненужни детайли от страна на въпросните защитници, но начина, по който се обработват данните на потребителите, може да доведе до непредвидени правни последици. Не само частни групи разследват случая, комисари от Обединеното кралство също са загрижени за това дали законите биват спазвани.

Въпреки разследванията и размириците, компаниите твърдят, че проблеми няма и, че всичко това са просто спекулации, които не трябва да се взимат под внимание. Дали това е така или не, законово следва да се установи. До тогава ще е по-добре за всички ни да четем дребните букви, които ни приканват да се съгласим с условията за потребление на конкретно приложение.

Коментари

коментара

Коментарите са изключени.

css.php