Коледна чистка на фалшиви профили в Instagram

US-IT-FACEBOOK-INSTAGRAM

Социалната мрежа Instagram е решила да премахне всички спам акаунти и в тази връзка се извършва масова „чистка“ преди края на годината. Специалисти смятат, че изтритите акаунти може да бъдат над 10 млн.

US-IT-FACEBOOK-INSTAGRAM

По-рано през седмицата, социалната мрежа, собственост на Facebook, предупреди потребителите си, че ако забележат спад на броя последователи, това е резултат от т.нар. чистка на фалшиви профили. Малко след като бе обявено, че активните потребители в Instagram са 300 млн., социалната мрежа реши да ги редуцира, за да избегне прекаления спам и да осигури по-приятно преживяване на потребителите и по-голяма сигурност на рекламодателите.

Ето пример как влияе действието от страна на Instagram. Певецът Джъстин Бийбър изпадна от топ известни личности в Instagram, като загуби близо 15% от последователите си (около 3,5 млн). Към момента, последователите му наброяват 20 млн. Ким Кардашиян губи близо 5% от феновете си, а най-популярният профил в социалната мрежа, @Instagram, губи цели 19 млн. последователи.

За някои знаменитости последствията са необратими. Рапърът Ma$e изгуби 1,5 млн. от последователите си, откъдето стана ясно, че огромна част от феновете му изобщо са били платени, той стана жертва на подигравки в Twitter и другите социални мрежи и изтри акаунта си от Instagram. Премахнати са още акаунтите, промотиращи „голота, видео или снимки на незаконни действия или всичко, което насърчава и възхвалява самонараняване“.

Съвсем логично сред някои потребители се появи недоволство и дори страх, че ще загубят стотици, хиляди, дори милиони последователи. С някои се случи именно това, но „чистката“ със сигурност е добре дошла за останалите. Instagram не е първата социална мрежа, която прави „почистване“ на фалшивите акаунти – Facebook, Twitter вече го направиха.

Коментари

коментара

Коментарите са изключени.

css.php