Защо да не използвате смартфон в леглото си?

article-2569217-1BE1B92A00000578-644_634x386

Какво правите преди да заспите? Буквално. За тези от вас, които не могат да заспят без да проверят Facebook, когато са в леглото, имаме новина – LED екраните са враг на съня. Ето защо, колкото повече статуси и снимки преглеждате , толкова по-будни ставате. А всъщност е 3 часа след полунощ.

article-2569217-1BE1B92A00000578-644_634x386

В Норвегия е проведено изследване сред 9,846 тинейджъри на възраст между 16 и 19 години. Наблюдава се поведението на тинейджърите през целия ден и най-вече час преди лягане що се отнася до употребата на технологии. Резултатът изследователите наричат „връзка от типа dose-response“, т.е. колкото повече използваш дигитално устройство преди да заспиш, толкова повече страдаш от безсъние.

„Вероятно има множество начини за разясняване на връзките между съня и електронните устройства,“ се казва в проучването. „Използването на дигитална медия може пряко да повлияе на съня като отнема прекалено много време или може да пречи на съня чрез увеличаване на психофизиологичната възбуда.“

Излиза, че въпросът не е само до това дали използвате смартфон в леглото или не, а какво правите на него. Истината е, че разглеждането на статуси и снимки във Facebook може да ви повлияе по начин, за който не сте предполагали. Според проучване, излязло в изданието `Computers in Human Behavior`, Facebook може да причини депресия и го прави с много хора. Наблюдавани са 700 студенти от университета в Мисури, а резултатите сочат, че при тези потребители, които не са в социалната мрежа за пряк контакт с приятели и семейство, а наблягат на това да ровят в сайта с цел сравняване на живота си с този на „приятелите“ си, е силно вероятно да се проявят симптоми на депресия в различни степени.

fb-depressed1

Всичко това е говорено и ще се говори още много пъти. Не всеки, обаче, ще повярва до момента, в който сам не го изпита. Социалният живот се случва офлайн или поне би трябвало да е така. Помислете следващия път преди да отворите Facebook, когато сте в леглото и ще видите, че ще спите по-добре.

Коментари

коментара

Коментарите са изключени.

css.php