Умните технологии разширяват човешкия потенциал

wearables (1)

Живеем в дигитална ера, я която „умните“ устройства са навсякъде около нас и производителите им нямат намерение да се оттеглят от пазара, а точно обратното, още по-иновативни и интересни джаджи ще започнат да навлизат в ежедневието ни.

Почти всеки човек в днешно време притежава лаптоп, таблет и задължителният смартфон, но интересът на  хората към „умните“ аксесоари не спира да нараства. Освен познатите ни часовници, гривни и очила, които ни казват как и колко да бягаме или кога е най-подходящото време да се будим, смарт устройства се поставят в колиета и обеци, а вече и във всякакъв вид спортни обувки. За момента „умните“ дрехи се използват само за тренировки и спортуване, но не сме далеч от времето когато трайно ще се позиционират и в модния бранш, за който на всички ни е ясно, че е един от най-печелившите.

wearables

Разбира се, младите предприемачи са разбрали потенциала на така наречените „Wearables”(защото можем да ги носим навсякъде със себе си) и най-инетересните смарт стоки са произведени, именно от наскоро стартирали компании. Пример за такъв вид технологии са „умните“ слушалки, които приличат на тапи за уши, безжични са, и доставят изключително персонализирано изживяване докато слушаш някои от любимите си песни. Музикалният бранш е полудял по тях и работи в насока имплементация на масовия пазар. Свотовноизвестни DJ-и помагат на специалисти от големи компании да създадат такъв вид, програмиран за стила, в който творят, а редица музикални фестивали осигуряват специални сцени, оптимизирани за иновативните слушалки.

Друг много интересен пример за този вид стоки са „умните“ хапчета. Тяхната „мисия“ е да наблюдават вътрешните процеси и телесната температурата на тялото в движение. Предназначени са предимно за елитни спортисти и медицинската промишленост за подпомагане на грижите за пациенти. Това само може да ни навява на мисълта, че съвсем скоро може да имаме възможността да се лекуваме сами.

Освен всичко друго, производителите на смарт технологии се грижат да изглеждаме добре и вече може да се сдобием и с „умна“ маска за лице. Тя се задейства след като поставим продуктите за грижа за кожата върху лицето си и нейните сензори откриват къде има нужда да нанесат лечебното си действие, а вградените нагревателни зони в нея достигат 40 градуса и помагат за ефективността на приложените вече продукти. Сензорите събират информация, която предават чрез Bluetooth, и ни съветват за най-подходящите за нас продукти и навиците, които трябва да си изградим, за да се преборим с различните натоварвания на кожата си.

wearables (1)

Още много интересни и дори шантави примери могат да бъдат дадени по отношение развитието на „умните“ технологии, но означава ли това, че ние все повече виждаме възможност за големи иновации на необичайни места и дали в един момент няма да излезем извън рамките на нормалното? Това са въпроси, на който все още не можем да дадем сигурен отговорим, но сме наясно, че наш дълг е да развиваме технологиите и да ги пренесем на следващо ниво, защото в един момент те могат да бъдат от изключителна важност за съществуването ни.

Коментари

коментара

Коментарите са изключени.

css.php