Възходът на дрона

phantom-drone-featured

Странно изглеждащи летящи машини, които не са пилотирани от човек и задължително са екипирани с камера, играеща ролята на всевиждащо око. Ето така – чисто първично, можем да опишем външните белези на една от най-нашумелите машини в днешно време – дронът.

phantom-drone-featured

Ако трябва да сме технологично коректни, дронът представлява безпилотен летателен апарат, който работи с различни степени на автономия: или чрез дистанционно управление от човек, или изцяло, или периодично автономно, с бордови компютри. Името си машината получава от английската дума „drone“, която в превод означава търтей, тъй като в началото на популяризацията на технологичния продукт, хората започват да го разпознават благодарение на силното бръмчене на моторните звуци, които напомнят на шума, издаван от мъжката пчела.

Живеем в бъдещето на летящия мениджмънт, където дроновете вършат трудната работа и спестяват на собствениците си един от най-важните ресурси  – време. Машините достигат до трудни за човека места и вършат всичко трудоемко и неудобно. Има огромен потенциал за това как комерсиалните дронове могат да променят живота ни без значение в коя индустрия ги използваме.

Когато говорим за комерсиален тип дронове, обикновено имаме в предвид малки, GPS-поддържани, с дистанционно управление или хеликоптери с наистина напреднал автопилот, които могат да се справят с всички аспекти на полет, от излитането до кацането. Правилната употреба на една такава малка машина може да разклати цяла индустрия, заради силно прогресивната скорост, с която работи.

MW-DZ389_drone__ZG_20151116120611

Земеделските производители ги използват за по-бързо и ефективно опрашване на културите, които отглеждат, а в спасителните мисии разчитат на тях, защото притежават предимството да стигат до точки, до които човек никога не би могъл. Помагат на енергийните компании да извършват мониторинг над инфраструктурите си и доставят спасителни пакети из целия свят, тъй като предлагат все по-голям спектър от приложения в областта на сигурността и наблюдението. Разбира се, не всички хора са положително настроени към летящите машини, защото достъпността и наличието им подтикват някои сериозни правни, финансови и практически въпроси.

С прогресивната популяризация на дрон индустрията също толкова бързо се появяват и негативните ефекти от нашумялата тенденция. Все повече машини са забелязани в близост до самолети и така нарушават въздушните закони за сигурност. От тук се появява проблемът с липсата на ясно обособени закони в повечето държави за регулиране на полетите на дроновете. Друг голям проблем на летящите машини е как те все по-често биват превърнати в оръжие от редица безразсъдни младежи, които имат желание да опитат до колко възможно е „начинанието им“. Нарушаването на неприкосновеността на личното пространство също не е проблем, който трябва да се омаловажава, тъй като както вече стана ясно, дроновете виждат всичко, което е недостижимо за човешкото око, а да не забравяме, че окото на дрона е записваща камера.

San_Mateo_County_-_No_drones_allowed_area

Със също толкова скоростната имплементация на дроновете в нашия живот, проблемите, произтичащи от тяхното съществуване, вървят в посока на контрол и справяне с тях. Друг вариант не е възможен, тъй като в ежедневието ни не е необичайно да поглеждаме към небето и да го виждаме запълнено с малките машини, а това само по себе си да се счита за новото нормално.

Коментари

коментара

Коментарите са изключени.

css.php